Woda to jak powszechnie wiadomo najważniejszy składnik naszego organizmu. Można ją porównać do paliwa w samochodzie, jeśli nie zatankujemy auta, to ono nie pojedzie, jeśli nie będziemy dbali o odpowiednie nawodnienie, to nasz organizm nie będzie odpowiednio pracował. Woda pomoże nam się pozbyć toksyn z organizmu, dzięki czemu będziemy pracować wydajniej i wyglądać lepiej. Ponadto woda będzie hamowała nasz apetyt, gdyż będziemy czuli się bardziej wysyceni w ciągu dnia. Należy pamiętać, że najlepsza będzie woda mineralna, która pozwoli uzupełnić nam naszą dietę w składniki mineralne, jest zdecydowanie lepszą alternatywą uzupełniania diety niż suplementacja. Nie wybieramy wód smakowych czy innych kolorowych napojów, gdyż są one jednym z głównych powodów otyłości w XXI wieku. Wraz z płynem dostarczamy wtedy do organizmu sporą dawkę cukru i chemii, co powoduje przyrost tkanki tłuszczowej. Soki owocowe też nie są dobrym wyborem, gdyż również zawierają duże zawartości cukru. Warto być szczególnie uwrażliwionym na napis na kartonie soku „zawiera tylko naturalnie występujące cukry”, co najczęściej oznacza, że jest słodzony fruktozą- cukrem naturalnie występującym w owocach, o zdecydowane słodszym smaku od sacharozy, czyli cukru stołowego, a powodującym przyrost tkanki tłuszczowej jeżeli nie jest dostarczany w postaci naturalnych produktów. Podsumowując pijemy czystą wodę, najlepiej mineralną w ilości 1,5- 3 litrów, w zależności od rozmiarów naszego ciała i pogody, pamiętając o tym, że każda aktywność fizyczna będzie tą wartość dodatkowo podnosiła.
Warzywa są bardzo często pomijane w naszej codziennej diecie lub ograniczają się do pomidora z ogórkiem. Szkoda, bo zawierają one bardzo duże ilości witamin i minerałów, tak bardzo potrzebnych nam do prawidłowego funkcjonowania. Nie będę zanudzał informacjami w jakich warzywach znajdują się jakie witaminy. Ważne, aby zapamiętać, że im bardziej kolorowy jest nasz zestaw warzyw, tym lepiej, bo witaminy i minerały występują w różnych warzywach w różnych ilościach. Najczęściej poszczególne kolory warzyw charakteryzują się podobną zawartością danych witamin czy minerałów. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie warzyw na surowo, gdyż są ona bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną, podczas której tracą swoje cenne właściwości. Nie bójcie się stosować mrożonych warzyw, które są wygodne w stosowaniu, gdyż mrożenie w bardzo niewielkim stopniu wpływa na utratę witamin. Dodając różnorodne warzywa do każdego posiłku możemy być niemal pewni, że pokryjemy swoje zapotrzebowanie na witaminy i minerały, dzięki czemu będziemy mogli się obejść bez suplementów diety. Ponadto warzywa poza kukurydzą, ziemniakami, awokado i strączkami, cechują się niewielką kalorycznością, w związku z czym możemy je spożywać w dowolnych ilościach. Oczywiście z wymienionych przeze mnie warzyw nie powinniśmy rezygnować, jednak spożywając je należy zachować umiar.
3. Spożywaj nasiona i orzechy
Orzechy oraz różnego rodzaju pestki czy nasiona są jednym z najcenniejszych pokarmów jakie znamy. Duża zawartość białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, minerałów spowodowały, że produkty te należą do jednych z moich ulubionych. Łatwość przechowywania i wszelkiego transportu oraz dostępność praktycznie wszędzie, daje im miano idealnej przekąski. Tak, są kaloryczne, ale to nie są puste kalorie jak w przypadku słodyczy. Ich wartość kaloryczna niesie za sobą dużą gęstość odżywczą, a więc otrzymujemy naprawdę dużą dawkę cennych składników. Garść orzechów dziennie powinien być obowiązkiem każdego z nas. Śmiało można dodawać różnego rodzaju pestki czy nasiona do sałatek czy koktajli. Przed zakupem warto przyjrzeć się wartością odżywczym gdyż popularne ostatnio nasiona Chia są dużo droższe od siemienia lnianego, a pod kątem odżywczym wypadają słabiej.
4. Jadaj posiłki regularnie
O regularności jedzenia słyszał już każdy i to pewnie nie raz. Niestety, ale nadal większość osób ma z tym problem. Regularne jedzenia przyczyni się do pewnej harmonizacji układu pokarmowego, który będzie zawsze trawił pokarm w mniej więcej tym samym czasie, a w pozostałym będzie mógł odpocząć (tak, nasz przewód pokarmowy też czasem lubi leniuchować). Dzięki regularnemu spożywaniu posiłków, będziemy zawsze mieli energię na czynności dnia codziennego oraz aktywność fizyczną. Ponadto nie będziemy mieli ataków głodu, podczas których jesteśmy w stanie zjeść całą lodówkę (włącznie z żarówką w środku), co niewątpliwie wpływa negatywnie na naszą sylwetkę. Kolejną korzyścią z regularnego jedzenia będzie to, że wymagać będzie ono wcześniejszego przygotowania lub przynajmniej przemyślenia tego gdzie i co zjemy. Przyczyni się to do zmniejszenia częstotliwości podjadania oraz spożywania przypadkowego jedzenia pod wpływem impulsu, które zazwyczaj jest niezdrowe.
5. Staraj się, aby w każdym posiłku znajdowało się białko
Białko jest jednym z głównych składników naszego organizmu. Stanowi materiał do budowy i odbudowy tkanek i enzymów oraz pełni wiele innych funkcji w organizmie. Wpływa ono na uczucie sytości po spożyciu posiłku, w związku z czym posiłki je zawierające będą sprawiały, że szybko nie będziemy odczuwali głodu. Ponadto białko będzie obniżało indeks glikemiczny posiłku, co spowoduje mniejsze wahania cukru we krwi, a to uchroni nas przed nieoczekiwanymi spadkami energii. Nie zawsze musi to być białko pełnowartościowe. Równie dobrze w przekąskach sprawdzą się wspomniane wcześniej orzechy, które w połączeniu z owocem będą stanowiły dobrą przekąskę.
Już wkrótce 2 część artykułu, a tymczasem polecam wprowadzić powyższe 5 kroków do swojego życia!