Dla wielu osób popularna Nutella to smak z dzieciństwa. Idealnie kremowa, czekoladowa, stanowi dobry dodatek m.in. do naleśników, czy deserów. Ale, czy na pewno taka dobra? Jeżeli przyjrzeć się składzie tego popularnego kremu na pierwszym miejscu znajdziemy cukier, a zaraz w kolejce za nim olej palmowy. Jak dobrze wiemy obydwa te składniki nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Dlatego przygotowaliśmy dla Was zdrową alternatywę tego czekoladowego kremu.
Ale powróćmy jeszcze na chwilę do oryginalnej Nutelli.
Na rynku dostępna jest w 3 opakowaniach: 230 g/ 350 g / 600 g. W zaledwie 100 g kremu znajdziemy, aż 539 kcal, 30,9 g tłuszczu (w tym nasyconych 10,6 g) oraz 57,5 g węglowodanów!
Natomiast w składzie znajdziemy następująco: cukier, olej palmowy, orzechy laskowe (13%), mleko odtłuszczone w proszku (8,7%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tł (7,4%) oraz emulgator: lecytyna (soja) i wanilina.
Jak dobrze wiemy cukier dodany nie powinien w diecie przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Jego nadmierna konsumpcja zwiększa ryzyko: otyłości, chorób układu sercowo-naczyniowego, próchnicy oraz cukrzycy typu II.
Popularny olej palmowy, przed którym przestrzegają dietetycy i nie tylko mimo, iż należy do olejów roślinnych, w ponad 50 % składa się z tłuszczów nasyconych. Dla porównanie nasz rodzimy olej rzepakowy zawiera ich raptem 7%. Często dodawany jest to wielu produktów spożywczych ze względu na jego niską cenę oraz wysoką stabilność przechowalniczą. Podobnie, jak w przypadku cukru dodanego jego nadmiar w diecie zwiększa ryzyko chorób serca oraz otyłości.
W takim razie nie ma na, co czekać tylko pora na zdrowy zamiennik naszego czekoladowego kremu!
Oto 3 pomysły na domową “nutellę”
1. Domowa nutella na bazie awokado
Składniki:
- dojrzałe awokado – 1 sztuka
- miód pszczeli – 1 łyżka
- kakao – 2 łyżki
- banan – 1 sztuka
- opcjonalnie: orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
2. Daktylowo-orzechowy krem czekoladowy
Składniki:
- daktyle – 100 g
- banan – 1 sztuka
- kakao – 2 łyżki
- orzechy laskowe – 30 g
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Można również dodać trochę mleka, jeżeli krem wyjdzie zbyt gęsty.
3. Krem czekoladowy “cieciorella”
- ciecierzyca (ugotowana lub z zalewy) – 200 g
- jogurt skyr naturalny – 1 opakowanie (150 g)
- miód pszczeli – 1 łyżka
- kakao – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Jak widać powyższe pomysły na domową “nutellę” nie wymagają od nas dużych umiejętności kulinarnych. Ich podstawą jest kakao – w końcu to ono odpowiada za czekoladowy posmak kremu. Ponadto tak przygotowany krem obfituje w witaminy oraz składniki mineralne. Dlatego warto sięgać po domowe zamienniki, niektórych popularnych gotowych słodkości.