Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was 5 potraw z ryżem. Ryż świetnie sprawdza się zarówno w potrawach na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Jest bogaty w potas, wapń, magnez oraz fosfor. Ponadto jeżeli wybieramy ryż brązowy dostarczymy dodatkową porcję błonnika w ciągu dnia! Natomiast ryż biały świetnie sprawdzi się u osób z problemami trawiennymi oraz u sportowców.
5 dań z ryżem:
1. Rice cakes – czyli ciastka ryżowe, które powinien wytestować każdy sportowiec!
Składniki:
- Woda – 200 ml
- Ryż arborio – 250 g
- Serek Philadelphia Light – 150 g
- Miód – 0,5 łyżki
- suszona żurawina – 2 łyżki
- Wafle tortowe – 2 sztuki
- Cynamon – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Ryż zalej wodą i gotuj, aż wchłonie cały płyn.
- Pod koniec dodaj cynamon i żurawinę.
- Ciepły ryż wymieszaj z serkiem i miodem.
- Na 1 wafel tortowy wyłóż powstałą masę i rozsmaruj dokładnie na całej powierzchni.
- Przykryj drugim waflem.
- Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce, najlepiej całą noc.
- Gotowe ciasto pokrój na 9 części i każde z nich zawiń w papier/ folię.
2. Delikatne risotto pieczarkowe z pietruszką
Składniki:
- Ryż brązowy – 100 g
- Pieczarki – 100 g
- Mięso z piersi kurczaka – 100 g
- Mleczko kokosowe – 70 ml
- Ser parmezan – 2 łyżki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż, pokrój mięso i przypraw. Pieczarki obierz i dokładnie oczyść.
- Pieczarki chwilę podsmaż, następnie wlej mleczko kokosowe.
- Dodaj mięso na patelnię, jeszcze chwilę całość duś.
- Następnie wymieszaj potrawę z ryżem, przypraw wg własnych upodobań i posyp natką pietruszki.
3. Ryżanka z truskawkami i wysoką zawartością białka
Składniki:
- Serek wiejski – 1 opakowanie
- Truskawki – 200 g
- Banan – 1 sztuka
- Ryż basmati – 50 g
- Miód – 1 łyżeczka
- Migdały w płatkach – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj.
- Truskawki zblenduj razem z bananem.
- Następnie zmiksuj ryż z serkiem wiejskim i miodem.
- Połącz wszystkie składniki.
4. Chilli con carne z ryżem
Składniki:
- Mięso wołowe mielone/tofu – 100 g
- Pomidory z puszki – 100 g
- Fasola czerwona w zalewie – 50 g
- Kukurydza konserwowa – 3 łyżki
- Dowolny ryż – 50 g
- Papryka czerwona – 0,5 sztuki
- Papryka chilli – 1/3 sztuki
- Cebula – 0,5 sztuki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania:
- Mięso/tofu jeżeli jest w kawałku zmiel i podduś na oliwie z cebulą, chilli oraz papryką. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Całość zalej pomidorami, dodaj fasolę i kukurydzę. Przypraw.
- Gotową potrawę wymieszaj z ryżem.
5. Jednogarnkowe danie, czyli orientalny ryż z warzywami
Składniki:
- Mięso z piersi kurczaka – 100 g
- Dowolny ryż – 100 g
- Papryka czerwona – 0,5 sztuki
- Brokuł – 150 g
- Cebula dymka – 0,5 sztuki
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Przyprawy: curry, kurkuma, imbir, sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania:
- Na oliwie podsmażyć paprykę, posiekaną dymkę, brokuły wraz z mięsem z kurczaka.
- Doprawić i dodać sos sojowy.
- Wsypać ryż, podsmażyć chwilę i całość zalać wodą.
- . Gotować aż warzywa i ryż będą miękkie.
Sposób na wykorzystanie ryżu jest na prawdę wiele. Można go dodawać do wielu potraw, w tym nawet do zup. Ponadto dobrze sprawdza się u dzieci, osób starszych i sportowców. Warto nim wzbogacać naszą dietę, ze względu na zawartość składników mineralnych.