Wielu zawodników na codzień nie lubi korzystać z gotowych przekąsek węglowodanowych, które są niezbędne podczas długich sesji treningowych. Jednocześnie większość osób uważa, że samodzielne przygotowanie takich przekąsek jest trudne i zajmuje dużo czasu. Nic bardziej mylnego. Chciałbym przedstawić pięć pomysłów na łatwe i szybkie w przygotowaniu ciastka ryżowe, które stosowane są przez zawodników zawodowego peletonu oraz przedstawicieli innych dyscyplin wytrzymałościowych.
Cynamonowo jabłkowe ciastka ryżowe z jagodami goji.
składniki:
ryż do sushi – 2 szklanki
sok jabłkowy – 3 szklanki
woda – 1 szklanka
cynamon – 2 łyżeczki
amarantus ekspandowany lub inne ekspadndowane zboża – 3 łyżki
jagody goji – 4 łyżki
sposób przygotowania
przelać płynne składniki do garnka, dodać ryż i gotować na małym ogniu aż do wchłonięcia przez ryż całego płynu i otrzymania gęstej masy
dodać pozostałe składniki i wymieszać
całość przelać do płaskiej formy (może to być pojemnik na jedzenie) i pozostawić do wystudzenia
następnie gotową masę w formie umieścić na noc w lodówce
przygotowaną masę pokroić na mniejsze kawałki i zapakować w sreberko
tak przygotowane przekąski można zabrać ze sobą na trening
Orzechowo-żurawinowe ciasta ryżowe
składniki:
ryż do sushi – 2 szklanki
amarantus ekspandowany lub inne ekspadndowane zboża – 3 łyżki
woda – 4 szklanki
syrop z agawy – 2 łyżki
żurawina – 4 łyżki
masło orzechowe – 2 łyżki
sposób przygotowania
przelać płynne składniki do garnka, dodać ryż i gotować na małym ogniu aż do wchłonięcia przez ryż całego płynu i otrzymania gęstej masy
dodać pozostałe składniki i wymieszać
całość przelać do płaskiej formy (może to być pojemnik na jedzenie) i pozostawić do wystudzenia
następnie gotową masę w formie umieścić na noc w lodówce
przygotowaną masę pokroić na mniejsze kawałki i zapakować w sreberko
tak przygotowane przekąski można zabrać ze sobą na treningsposób przygotowania:
Ciastka ryżowe z figą i morelą
składniki:
ryż do sushi – 2 szklanki
amarantus ekspandowany lub inne ekspadndowane zboża – 3 łyżki
sok jabłkowy – 3 szklanki
woda – 1 szklanka
figi suszone – 3 sztuki
morele suszone – 5 sztuk
sposób przygotowania:
przelać płynne składniki do garnka, dodać ryż i gotować na małym ogniu aż do wchłonięcia przez ryż całego płynu i otrzymania gęstej masy
dodać pozostałe składniki i wymieszać
całość przelać do płaskiej formy (może to być pojemnik na jedzenie) i pozostawić do wystudzenia
następnie gotową masę w formie umieścić na noc w lodówce
przygotowaną masę pokroić na mniejsze kawałki i zapakować w sreberko
tak przygotowane przekąski można zabrać ze sobą na trening
Czekoladowo-daktylowe ciastka ryżowe
składniki:
ryż do sushi – 2 szklanki
amarantus ekspandowany lub inne ekspadndowane zboża – 3 łyżki
woda – 4 szklanki
syrop z agawy – 2 łyżki
czekolada gorzka – 6 kostek
daktyle suszone- 8 sztuk
sposób przygotowania:
przelać płynne składniki do garnka, dodać ryż, czekoladę i gotować na małym ogniu aż do wchłonięcia przez ryż całego płynu i otrzymania gęstej masy
dodać pozostałe składniki i wymieszać
całość przelać do płaskiej formy (może to być pojemnik na jedzenie) i pozostawić do wystudzenia
następnie gotową masę w formie umieścić na noc w lodówce
przygotowaną masę pokroić na mniejsze kawałki i zapakować w sreberko
tak przygotowane przekąski można zabrać ze sobą na trening
Serowo-ziołowe ciastka ryżowe
składniki
ryż do sushi – 2 szklanki
woda – 4 szklanki
starty parmezan – 5 łyżek
suszone pomidory – 5 sztuk
zioła prowansalskie – 1 łyżka
sposób przygotowania:
przelać płynne składniki do garnka, dodać ryż i gotować na małym ogniu aż do wchłonięcia przez ryż całego płynu i otrzymania gęstej masy
dodać pozostałe składniki i wymieszać
całość przelać do płaskiej formy (może to być pojemnik na jedzenie) i pozostawić do wystudzenia
następnie gotową masę w formie umieścić na noc w lodówce
przygotowaną masę pokroić na mniejsze kawałki i zapakować w sreberko
tak przygotowane przekąski można zabrać ze sobą na trening
Większość z powyższych przepisów można przygotować w 30 minut, z czego odliczając czas gotowania pozostaje około 10 minut pracy w przygotowaniu. Przygotowane ciastka można przechowywać przez kilka dni w lodówce lub dłużej poddając je procesowi mrożenia. Należy pamiętać, że są to jedynie propozycje, a zachowując odpowiednie proporcje pomiędzy składnikami ogranicza nas jedynie wyobraźnia i kubki smakowe. Zachęcam więc do eksperymentowania w kuchni i poszukiwania smaku, który najbardziej będzie Ci odpowiadał. Jeżeli komercyjnie dostępne przekąski węglowodanowe są dla Ciebie zbyt słodkie, ciasta ryżowe domowej roboty powinny być ciekawą alternatywą. Szczególnie, że manipulując składnikami możesz sam decydować o tym jak bardzo słodkie będą Twoje ciastka ryżowe. Jeżeli masz jakieś swoje ciekawe przepisy na ciastka ryżowe podziel się z nami i zostawiając komentarz poniżej.
P.S. Jeżeli boisz się, że Twoje ciastka ryżowe po przekrojeniu nie będą odpowiednio solidne i będą się łamać możesz dodać więcej zbóż ekspandowanych, które silniej zwiążą masę. Innym rozwiązaniem jest położenia na spodzie i wierzchu odpowiednio dociętego wafla lub papieru ryżowego, który będzie stanowił wzmocnienie, a przy okazji pozwoli zachować czyste palce podczas jedzenia.