5 POMYSŁÓW NA DOMOWE BATONIKI
Masz ochotę na coś słodkiego, albo wybierasz się, gdzieś na wycieczkę? Przygotowaliśmy dzisiaj dla Was 5 prostych przepisów na zdrowe i domowej roboty BATONIKI!
-
Batoniki marchewkowe
Składniki:
- jabłko (2 szt.)
- marchew (3 szt.)
- jaja kurze (2 szt.)
- olej kokosowy stały (2 łyżki)
- sezam (2 łyżki)
- migdały w płatkach (2 łyżki)
- jagody goji (2 łyżki)
- otręby owsiane (2 łyżki)
- wiórki kokosowe (2 łyżki)
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj na tarce jabłko oraz marchew. Olej roztop.
- Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 30 minut.
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
- Wyłóż foremkę do pieczenia przygotowaną masą i dokładnie ugnieć.
- Piecz ok. 40 min.
- Gotowe batoniki pokrój na mniejsze części.
2. Baton mocy z nutą cytrynową
Składniki:
- płatki żytnie (8 łyżek)
- płatki owsiane (8 łyżek)
- miód pszczeli (3 łyżki)
- migdały w płatkach (3 łyżki)
- pestki dyni (3 łyżki)
- sezam (3 łyżki)
- żurawina suszona (3 łyżki)
- sok cytrynowy (3 łyżki)
- nasiona lnu (3 łyżki)
- skórka z cytryny (2 łyżeczki)
Sposób przygotowania:
- Na patelni podpraż płatki owsiane i żytnie aż nabiorą złocistego koloru.
- Pod koniec dodaj sezam, siemię lniane i przez około 1 minutę trzymaj na ogniu, co chwile mieszając.
- Następnie zawartość patelni przesyp do miski.
- Do mieszaniny dodaj wszystkie pozostałe, sypkie składniki.
- Całość wymieszaj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj podgrzany wcześniej miód i dokładnie wymieszaj, by składniki połączyły się ze sobą.
- Całość przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na godzinę.
- Po tym czasie masę możesz pokroić na mniejsze bloczki.
3. Czekoladowe batoniki owsiane z daktylami:
Składniki:
- woda (1 szklanka)
- banan (2 szt.)
- płatki owsiane (20 łyżek)
- daktyle (200 g)
- kakao (3 łyżki)
- syrop klonowy (3 łyżki)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- sól (szczypta)
Sposób przygotowania:
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Daktyle zalać gorącą wodą (do przykrycia). Odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie, odsączyć (nie wylewać wody), przełożyć do blendera, dodać kakao oraz 1/4 szklanki wody z daktyli. Zmiksować na gładką i kremową masę.
- Do miski wsypać zmieloną szklankę płatków owsianych, pozostałe płatki owsiane, sól oraz proszek do pieczenia. Dodać rozgniecione banany oraz syrop klonowy i wszystko dokładnie wymieszać.
- Przełożyć około 2/3 masy na spód i wyrównać. Na to położyć czekoladową masę z daktyli i wszystko przykryć resztą owsianego ciasta.
- Piec około 25-30 minut w 180ºC.
- Po ostudzeniu pokroić na batoniki.
4. Jaglany batonik z masłem orzechowym
Składniki:
- jaja kurze (3 szt.)
- płatki jaglane (15 łyżek)
- rodzynki (5 łyżek)
- miód pszczeli (3 łyżki)
- masło orzechowe (4 łyżeczki)
- cynamon (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
- Miód i masło rozpuść.
- Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do formy do pieczenia.
- Piecz w 180 st. C przez ok 30 min.
- Po ostudzeniu pokrój na równe części.
5. Batoniki bez pieczenia
Składniki:
- daktyle (200 g)
- płatki owsiane (6 łyżek)
- żurawina suszona (2 łyżki)
- kakao (3 łyżki)
- pestki dyni (2 łyżki)
- migdały (2 łyżki)
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalać gorącą wodą (do przykrycia).
- Odstawić na minimum 30 minut.
- Zmiksuj je z migdałami, pestkami dyni, rodzynkami, żurawiną, kakao, płatkami i solą.
- Powstałą masę podziel na równe części.
Jak widać wszystkie propozycje są łatwe w wykonaniu. Podstawowym składnikiem są płatki owsiane/jaglane, natomiast dodatek stanowią suszone owoce, orzechy oraz nasiona. Jak widać są to zdrowe i pełnowartościowe produkty, dlatego mogą stanowić alternatywę dla kupnych batoników. Ponadto dobrze sprawdzą się na, np. na drugie śniadanie lub jako przekąska w trakcie treningu.