5 pomysłów na FIT deser – jeżeli szukasz inspiracji na zdrową alternatywę popularnych słodkości. Ten artykuł jest właśnie dla Ciebie! Przygotowaliśmy 5 przepisów na szybkie i łatwe desery. Nie znajdziesz w nich rafinowanego cukru, czy tłuszczów typu trans.
Oto 5 pomysłów na FIT deser:
1. Proteinowy deser z galaretką (przepis na 2 porcje)
Składniki:
- jogurt skyr – 2 opakowania
- galaretka owocowa – 1 opakowanie
- truskawki (świeże lub mrożone) – 300 g
- ksylitol – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Galaretkę przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Następnie przekładamy do miseczek/pucharków.
- Świeże truskawki blednujemy wraz z ksylitolem na mus (jeżeli używamy mrożonych – najpierw należy podgrzać je w garnuszku).
- Na wierzchu galaretki nakładamy serek oraz mus truskawkowy.
2. Owsiane babeczki z gorzką czekoladą (przepis na 4 porcje)
Składniki:
- mleko spożywcze 1,5% – 1 szklanka
- banan – 2 sztuki
- płatki owsiane – 100 g
- gorzka czekolada – 6 kostek
- orzechy włoskie – 30 g
Sposób przygotowania:
- Zmiel płatki bardzo dokładnie.
- Banana rozgnieć widelcem, czekoladę pokrój w kostkę, orzechy posiekaj.
- Połącz wszystkie składniki i przełóż do foremek.
- Piecz przez 20 minut w 180 st C.
3. Ekspresowy deser twarogowy z borówkami
Składniki:
- banan – 1 sztuka
- mleczko kokosowe – 50 g
- ser twarogowy chudy – 100 g
- borówki amerykański – 2 garści
- miód – 0,5 łyżki
- migdały w płatkach – 1 łyżka
- gorzka czekolada – 1 kostka
Sposób przygotowania:
- Banana zblendować z twarogiem, miodem i mleczkiem kokosowym.
- Posypać płatkami i tartą czekoladą, udekorować borówkami.
4. FIT ciasto z malinami (przepis na 8 porcji)
Składniki:
- daktyle – 600 g
- mąka pszenna typ 1850 – 300 g
- jabłko – 1 sztuka
- mleko spożywcze – 0,5 szklanki
- maliny – 150 g
- banan – 1 sztuka
- jaja kurze – 2 sztuki
- kakao – 4 łyżki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Daktyle namoczyć przez 30 minut w mleku.
- Banana, jabłko i namoczone daktyle zmiksować na gładki mus. Następnie dodać jaja i dokładnie wymieszać.
- Wymieszać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao).
- Połączyć dokładnie składniki suche z mokrymi – ciasto powinno być gęste.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przełożyć połowę ciasta, dodać 100 g malin. Wyłożyć pozostałą część ciasta i ułożyć na wierzchu resztę malin.
- Ciasto piec w temp. 180 st C przez ok 55 minut.
5. Daktylowe trufle z nutką kokosu (przepis na 8 porcji)
Składniki:
- nasiona słonecznika – 90 g
- daktyle – 90 g
- wiórki kokosowe – 7 łyżek
- morele suszone – 30 g
- kakao – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Daktyle oraz morele zalać wrzątkiem i odstawić na 20 min. Następnie odsączyć z wody.
- Zblendować z resztą składników (oprócz wiórków kokosowych).
- Mokrą dłonią formować kuli i obtaczać we wiórkach.
- Wstawić do lodówki, aby stężały.
Jak widać powyższe propozycje opierają się w większości na produktach nieprzetworzonych. Ponadto nie są trudne w przygotowaniu, a smakuję lepiej niż niejedno ciasto w cukierni!
1 Comment
Daktylowe trufle to strzał w dziesiątkę 🙂