Makaron – pierwsze skojarzenie –
Włochy, ale jak się okazuje makaron został jako pierwszy
wynaleziony w CHINACH!
Podstawowymi składnikami każdego makaronu jest mąka oraz woda, często towarzyszą mu również jajka. Na rynku mamy dostępnych wiele rodzajów makaronów – ryżowe, sojowe, gryczane, pełnoziarniste, kukurydziane, z soczewicy, z fasoli, grochu, itd. Wzbogacone w dynię, buraka czy szpinak, nadają mu ciekawy kolor. Oprócz szerokiej gamy smaków spotykamy go również w przeróżnych kształtach i wielkościach.
Makarony jako produkty żywnościowe mają wielorakie zastosowanie, ponieważ świetnie nadają się na potrawy przyrządzane zarazem na słodko czy na wytrwanie.
Przygotowaliśmy dla Was 5 propozycji – które sprawdzą się zarówno na obiad, kolację czy na drugie śniadanie, które możemy np. spakować do lunchbox’a.
Penne na słodko z serem i truskawkami
Składniki:
- truskawki – 250 g
- ser twarogowy półtłusty – 75 g
- makaron penne – 70 g
- migdały w płatkach – 20 g
- syrop klonowy – 20 g
- cynamon
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj.
- Część truskawek zmiksuj z twarogiem i jogurtem. Dopraw cynamonem.Pozostałe owoce pokrój.
- Wymieszaj makaron z serem. Ułóż truskawki na wierzchu i posyp migdałami. Polej syropem klonowym.
2. Spaghetti bolognese
Składniki:
- mielone mięso wołowe – 100 g
- passata pomidorowa – 100 g
- makaron spaghetti pełnoziarnisty – 100 g
- cebula – 30 g
- czosnek – 1 ząbek
- przyprawy: bazylia, oregano, mielona papryka chili
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj.
- Mięso i cebulę podsmaż na patelni razem z przyprawami.
- Dodaj przecier pomidorowy i duś ok 10 min.
- Połącz składniki i skrop oliwą.
3. Sałatka makaronowa z serem typu feta i pieczonym burakiem
Składniki:
- ser typu feta – 100 g
- burak – 1 sztuka
- makaron penne – 50 g
- roszponka – 2 garści
- cebula czerwona – 30 g
- pestki dyni – 20 g
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy na ok 200 st. C.
- Buraki kroimy w kostkę i pieczemy ok 10 min.
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
- Na talerzu wykładamy roszponkę, ugotowany makaron, buraki i pokrojoną cebulę. Całość posypujemy serem feta i pestkami dyni oraz ulubionymi przyprawami.
4. Zapiekanka makaronowa z cukinią i wędzonym łososiem
Składniki:
- cukinia – 150 g
- passata pomidorowa – 150 g
- makaron penne – 70 g
- łosoś wędzony – 60 g
- cebula – 30 g
- ser mozzarella – 30 g
- olej rzepakowy – 10 g
- przyprawy: bazylia, słodka papryka, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju, doprawiając solą, pieprzem, bazylią i słodką papryką w proszku.
- Dodaj passatę pomidorową i cukinię pokrojoną w kostkę. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
- Wymieszaj sos z makaronem ugotowanym al dente i kawałkami łososia.
- Posyp mozzarellą i zapiecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
5. Makaron ze szpinakiem i serem typu feta
Składniki:
- szpinak mrożony (można również użyć świeżego) – 200 g
- ser typu feta – 100 g
- pomidorki koktajlowe – 5 sztuk
- makaron pełnoziarnisty – 100 g
- oliwa z oliwek – 10 g
- czosnek – 1 ząbek
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente.
- Czosnek podsmaż na patelni, następnie dodaj szpinak i poczekaj aż odparuje cała woda.
- Dodaj ser i podduś ze szpinakiem, pod koniec dodaj ugotowany makaron.
- Wyłóż na talerz i dodaj pokrojone pomidorki.
Jak widać, powyższe przykłady są
szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ponadto do makaronu możemy dodać
wszystko – od dodatków mięsnych, poprzez warzywa czy owoce.
Również warto zwrócić uwagę, że makaron należy do produktów
o wyższym indeksie sytości, więc spokojnie zaspokoi nasz głód na
kilka godzin.
1 Comment
Mam już obiad na cały tydzień 😀