Naleśniki! Kto nie jest ich fanem? Proste i szybkie w przygotowaniu, w końcu potrzebujemy tylko 3 składników (jajka, mąka i mleko)! Świetnie sprawdzają się zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Dlatego przygotowaliśmy dla Was małe zestawienie przepisów z ich wykorzystaniem.
Oto 5 pomysłów na naleśniki:
1. Gryczane naleśniki z bananowym twarogiem
Składniki:
- mąka gryczana – 4 łyżki
- mleko spożywcze – 1 szklanka
- jaja kurze – 1 sztuka
- banan – 1 sztuka
- ser twarogowy – 80 g
- jogurt naturalny – 2 łyżki
- miód pszczeli – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj mąkę z jajkiem i mlekiem.
- Usmaż naleśniki na patelni bez dodatku tłuszczu.
- Zmiksuj banana z twarogiem, miodem i jogurtem.
- Posmaruj naleśniki twarogiem i zawiń wg uznania.
2. Zapiekane naleśniki z farszem szpinakowym
Składniki:
- mleko spożywcze – 0,5 szklanki
- woda – 0,5 szklanki
- mąka orkiszowa – 6 łyżek
- szpinak – 100 g
- jaja kurze – 1 sztuka
- cebula – 0,5 sztuki
- jogurt naturalny – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- czosnek – 1 ząbek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe (mąka, jajko, woda, mleko i sól).
- Usmaż z obu stron na rozgrzanej patelni.
- Cebulę drobno pokrój i podsmaż wraz z czosnkiem.
- Dodaj szpinak i chwilę go podduś.
- Następnie dodaj jogurt oraz przyprawy.
- Gotowy farsz przełóż do naleśników, zwiń je w dowolny sposób.
- Całość zapiecz w piekarniku przez ok 12-15 min w 190 st. C.
3. Naleśniki budyniowe ze skyrem (przepis na 1 porcję)
Składniki:
- jaja kurze – 2 sztuki
- budyń w proszku – 2 łyżki
- syrop klonowy – 1 łyżka
- jogurt skyr – 1 opakowanie
- kiwi – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Jajka, budyń i syrop klonowy zblenduj.
- Usmaż jednego grubszego naleśnika lub 2 cieńsze beztłuszczowo.
- Gotowy naleśnik posmaruj serkiem skyr oraz dodaj kiwi (można użyć innych owoców).
- Zwiń w dowolny sposób.
4. Meksykańskie naleśniki
Składniki:
- mleko spożywcze – 0,5 szklanki
- woda gazowana – 1,5 szklanki
- mąka pszenna typ 2000 – 5 łyżek
- mąka pszenna typ 500 – 6 łyżek
- jaja kurze – 1 sztuka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- mielony filet z indyka – 200 g
- fasola czerwona konserwowa – 120 g
- koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
- cebula – 0,5 sztuki
- kukurydza konserwowa – 5 łyżek
- mozzarella – 100 g
Sposób przygotowania:
- Ciasto naleśnikowe: zmiksuj mleko z jajkiem, mąkami i wodą. Wodę dolewaj powoli do właściwej lejącej, naleśnikowej konsystencji. Smaż naleśniki na małej ilości tłuszczu.
- Farsz: pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na oliwie. Dodaj mięso i duś je przez chwilę. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodaj koncentrat, fasolę i kukurydzę. Możesz podlać odrobiną wody, jeśli farsz będzie zbyt suchy. Dopraw do smaku i dodaj pokrojony ser mozzarella. Możesz dodać trochę ostrej papryczki, jeśli lubisz pikantne potrawy.
- Wypełnij naleśniki farszem i zwiń wg uznania.
5. Słodkie naleśniki z mango
Składniki:
- mleko spożywcze – 100 ml
- jaja kurze – 1 sztuka
- mąka gryczana – 2 łyżki
- mąka kokosowa – 1 łyżka
- kakao – 1 łyżka
- mango – 0,5 sztuki
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj ze sobą jajko, mąkę, mleko oraz kakao.
- Masę wylej na rozgrzaną patelnię.
- Owoce pokrój i podawaj z naleśnikiem.
Sposobów na naleśniki jest wiele. Warto dodawać do nich warzywa oraz owoce, wtedy posiłek będzie bogatszy w składniki mineralne oraz witaminy. A zwykłą mąkę pszenną warto zastąpić, np. gryczaną.