Pierwszy dzwonek na lekcje po wakacyjnej przerwie już za nami. Dlatego śpieszymy z przepisami na drugie śniadanie do szkoły! Chcesz, aby Twoja pociecha odżywiała się zdrowo? A posiłki były smaczne i łatwe w przygotowaniu? To dobrze trafiłeś, bo przygotowaliśmy dla Was, aż 5 pomysłów na posiłek do szkoły!
1. Twarogowe placuszki z bananem
Składniki:
- ser twarogowy – 200 g
- banan – 1 sztuka
- mąka orkiszowa – 60 g
- jaja kurze – 1 sztuka
- mleko spożywcze – 50 g
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie blendujemy.
- Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
- Podajemy placuszki z ulubionymi dodatkami (np. masło orzechowe, owoce, jogurt)
2. Tortilla z szynka, serem i warzywami
Składniki:
- tortilla pełnoziarnista – 1 sztuka
- szynka drobiowa dobrej jakości – 2 plasterki
- ser żółty – 1 plasterek
- roszponka, pomidor, ogórek, papryka – dowolna ilość
- jogurt naturalny – 2 łyżki
- czosnek – 1 ząbek
- koperek
Sposób przygotowania:
- Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i koperkiem.
- Następnie posmaruj przygotowanym sosem placek z tortilli.
- Dodaj pozostałe składniki i zawiń placek w dowolny sposób.
- Obsmaż krótko z każdej strony na suchej patelni.
3. Naleśniki budyniowe ze skyrem i owocami
Składniki:
- jaja kurze – 2 sztuki
- budyń w proszku – 2 łyżki
- syrop klonowy – 1 łyżka
- jogurt naturalny skyr – 150 g
- dowolne owoce
Sposób przygotowania:
- Jajka, budyń i syrop klonowy zblenduj.
- Usmaż jednego grubszego naleśnika lub 2 cieńsze beztłuszczowo.
- Gotowy naleśnik posmaruj serkiem skyr oraz dodaj owoce.
- Zwiń w dowolny sposób.
4. Pełnoziarniste pieczywo z pastą awokado i mozzarellą
Składniki:
- chleb żytni razowy/bułka ziarnista
- awokado – 70 g
- mozzarella – 50 g
- czosnek – 1 ząbek
- sól, pieprz, sok z cytryny
- dowolne warzywa
Sposób przygotowania:
- Ugnieć widelcem awokado z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Posmaruj pieczywo pastą z awokado.
- Nałóż plastry mozzarelli oraz warzywa.
5. Domowa granola z jogurtem i owocami
Składniki:
- płatki owsiane – 80 g
- miód – 1 łyżka
- żurawina – 2 łyżki
- orzechy włoskie – 30 g
- słonecznik – 2 łyżki
- cynamon
- jogurt naturalny – 200 g
- dowolne owoce
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane, miód, słonecznik, żurawinę, orzechy włoskie i cynamon mieszamy.
- Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wykładamy równomiernie płatki.
- Pieczemy w 180 st. C, do zarumienienia, od czasu do czasu mieszając. Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Do wysokiego pojemnika dodajemy warstwowo banana, jogurt oraz granolę.
Zdrowo nie oznacza nudnie! A przygotowanie powyższych posiłków do szkoły nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Pamiętajmy o to, aby dbać o zdrowie naszych pociech. Zaszczepienie zdrowych nawyków już w najmłodszych latach pozwala na dokonywanie prawidłowych wyborów żywieniowych w późniejszym wieku. Ponadto starajmy się, aby codzienna dieta była urozmaicona i zrównoważona, tak by dostarczała nam wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych.