Wakacje jest to czas wyjazdów, podróży i wycieczek. Często wiąże się to ze spędzaniem kilku godzin w samochodzie czy na lotnisku. Co wtedy warto zabrać ze sobą do jedzenia? Jakie przekąski będą najlepszym rozwiązaniem, aby uniknąć podjadania słodyczy czy kupowania jedzenia w popularnych fast foodach?
Oto 5 pomysłów na przekąski w trakcie podróży:
-
Placuszki z kaszy jaglanej – są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, świetnie smakują z owocami.
Składniki:
- banan (1 sztuka)
- jaja kurze (1 sztuka)
- kasza jaglana (50 g)
- mąka orkiszowa (30 g)
- proszek do pieczenie (0,5 łyżeczki)
- odżywka białkowa (można pominąć – 1 miarka)
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę wg instrukcji na opakowaniu.
- Zmiksuj składniki na gładką masę.
- Nakładaj na rozgrzaną patelnie po łyżce ciasta. Smaż z obu stron.
2. Muffiny owsiane (ok 12 porcji) – znakomity odpowiednik śniadaniowej owsianki i są proste w przygotowaniu.
Składniki:
- płatki owsiane (2 szklanki)
- jaja kurze (2 sztuki)
- mleko (1 szklanka)
- miód lub inne słodziło, można również pominąć (1 łyżka)
- pozostałe dodatki wg upodobań, mogą to być suszone owoce, gorzka czekolada, świeże owoce takie jak banan, truskawki lub borówki
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, następnie odstawiamy na ok 20 min.
- Po tym czasie przekładamy do foremek i pieczemy przez 25 min w 180 st. C.
3. Kuleczki kakaowe – idealnie sprawdzą się dla dzieci.
Składniki:
- daktyle suszone (180 g)
- orzechy włoskie (45 g)
- rodzynki (15 g)
- wiórki kokosowe (12 g)
- kakao (6 g)
Sposób przygotowania:
- Daktyle namocz w gorącej wodzie, następnie zmiksuj z orzechami, rodzynkami, kakaem i 1 łyżeczką wiórków kokosowych.
- Z powstałej masy uformuj kuleczki, następnie obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych.
4. Kanapki.
Tutaj dowolność jest duża, dobrze sprawdzą się w podróży kanapki/bułki z grillowanym filetem z kurczaka/indyka, dobrą jakościowo szynką, serem oraz pasty warzywne np. z cieciorki, suszonych pomidorów czy bakłażana.
5. Suszone i świeże owoce, np. banany, jabłka, daktyle, morele, żurawina oraz orzechy m.in. włoskie, migdały, czy brazylijskie.
Oprócz odpowiedniego odżywienia podczas podróży nie możemy zapomnieć o nawodnieniu! Dlatego powinniśmy dbać o dostarczenie ok 2 – 2,5 l płynów dziennie, a w upalne dni nawet więcej.