Diety roślinne cieszą się coraz większą popularnością. Wykluczenie z diety mięsa może nieść za sobą wiele korzyści w tym poprawę profilu lipidowego. Natomiast warto pamiętać, że tak, jak każdą inną dietę, w której eliminujemy pewną grupę składników pokarmowym należy odpowiednio zbilanosować. Dlatego przygotowaliśmy dla Was, aż 5 przepisów na wegetariańską kolację. Z uwzględnieniem wszystkich składników odżywczych.
Oto 5 pomysłów na wegetariańską kolację:
1. Potrawka z soczewicy i fasolki szparagowej
Składniki:
- fasolka szparagowa – 100 g
- pomidory z puszki – 150 g
- cukinia – 100 g
- cebula – 50 g
- soczewica zielona – 60 g
- marchew – 1 sztuka
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- przyprawy: tymianek, oregano, papryka chili, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Marchew obierz i pokrój w plasterki.
- Soczewicę opłucz i gotuj, aż zmięknie.
- W połowie czasu gotowania dodaj marchewkę.
- Czosnek posiekaj, cebulę pokrój w kostkę, cukinię w półplasterki, przysmaż wszystko na oliwie z oliwek. Po kilku min dodaj pomidory, przyprawy i zioła.
- Całość gotuj na małym ogniu 10 min.
- Fasolkę wrzuć do wrzątku i ugotuj. Soczewicę wymieszaj z fasolką.
2. Jaglane kotleciki ze szpinakiem
Składniki:
- kasza jaglana – 100 g
- szpinak – 100 g
- cebula – 50 g
- mozzarella – 50 g
- przyprawy: bazylia, papryka słodka oraz chili, sól i pieprz
- dodatki: frytki z batatów, ziemniaków lub buraka + sałatka/surówka z dowolnych warzyw
Sposób przygotowania
- Ugotuj kaszę jaglaną.
- Ser zetrzyj na tarce, szpinak drobno posiekaj, cebulę pokrój w kostkę i wymieszaj wszystkie składniki oprócz kaszy w miseczce z dodatkiem przypraw.
- Dodaj ostudzoną kaszę i wymieszaj wszystko dokładnie.
- Formuj kotleciki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni lub do uzyskania chrupiącej skórki.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
3. Warzywna frittata
Składniki:
- jaja kurze – 3 sztuki
- pomidor – 1 sztuka
- mozzarella – 50 g
- chleb żytni razowy – 2 kromki
- czarne oliwki – 2 łyżki
- szczypiorek – 2 łyżki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidora, oliwki i szczypiorek pokrój.
- Dodaj jajka i wymieszaj, dopraw do smaku.
- Wylej masę na rozgrzaną patelnię, na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.
- Smaż pod przykryciem.
- Zjedz potrawę z pełnoziarnistym pieczywem.
4. Buddha bowl – czyli prosty sposób na “wyczyszczenie” lodówki
Składniki:
- cukinia – 100 g
- tofu wędzone – 100 g
- awokado – 50 g
- pomidory koktajlowe – kilka sztuk
- komosa ryżowa – 50 g
- marchew – 1 sztuka
- kukurydza – 2 łyżki
- szczypiorek – 2 łyżki
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- * można poszczególne składniki wymienić na to, co akurat mamy w lodówce
Sposób przygotowania:
- Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cukinię zgrilluj na patelni z dodatkiem czosnku.
- Marchewkę pokrój w paski.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i skrop oliwą z oliwek wcześniej wymieszaną z ulubionymi przyprawami.
5. Białkowe placuszki z serkiem typu skyr
Składniki:
- płatki owsiane – 5 łyżek (można użyć również mąki)
- banan – 1 sztuka
- skyr – 1 opakowanie (można również użyć jogurtu)
- jaja kurze – 2 sztuka
Sposób przygotowania:
- Płatki zmiel na mąkę.
- Białka oddziel od żółtek i ubij.
- Żółtka zmiksuj z bananem, płatkami i sykrem.
- Białka wymieszaj ze zmiksowaną masą.
- Usmaż placuszki na rozgrzanej patelni.
Oczywiście powyższe propozycje można użyć jako posiłek na obiad, czy drugie śniadanie. Jak widać posiłki bezmięsne również mogą stanowić ciekawą alternatywę dla naszego codziennego menu. Pamiętajmy, że kluczem dobrej zbilansowanej diety jest przede wszystkim jej różnorodność.