Wspinaczka jest to dyscyplina sportowa, która staje się coraz bardziej popularna, już w 2020r podczas Igrzysk Olimpijskich w Tokio po raz pierwszy wspinacze będą mogli pokazać swoje umiejętności w 3 dyscyplinach takich jak: prowadzenie, buldering oraz czasówki. Jak w każdym sporcie wyczynowym, bardzo ważnym aspektem jest dobre odżywianie podczas treningów, które często odbywają się w różnych warunkach pogodowych. Bazując na doświadczeniu takich wspinaczy jak Adam Ondra, zalecane przekąski to, np. kanapki, świeże i suszone owoce oraz orzechy.
Poniżej znajdziesz 5 przepisów na przekąski, które będziesz mógł zabrać ze sobą na trening, który odbywa się w skałach:
- Batoniki owsiane z daktylami (ok 8 porcji):
- składniki:
- woda – 250 ml
- banan – 2 szt.
- płatki owsiane – 20 łyżek
- daktyle – 40 szt. (200g)
- kakao – 3 łyżki
- syrop klonowy – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sól – szczypta
- sposób wykonania:
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Daktyle zalać gorącą wodą (do przykrycia). Odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie, odsączyć (nie wylewać wody), przełożyć do blendera, dodać kakao oraz 1/4 szklanki wody z daktyli. Zmiksować na gładką i kremową masę.
- Do miski wsypać zmieloną szklankę płatków owsianych, pozostałe płatki owsiane, sól oraz proszek do pieczenia. Dodać rozgniecione banany oraz syrop klonowy i wszystko dokładnie wymieszać.
- Przełożyć około 2/3 masy na spód i wyrównać. Na to położyć czekoladową masę z daktyli i wszystko przykryć resztą owsianego ciasta.
- Piec około 25-30 minut w 180ºC.
- Po ostudzeniu pokroić na batoniki i zawinąć w folię.
- Batoniki bez pieczenia (ok 8 porcji):
- składniki:
- daktyle – 40 szt. (200g)
- płatki owsiane – 6 łyżek
- rodzynki – 2 łyżki
- żurawina suszona – 2 łyżki
- kakao – 3 łyżki
- pestki dyni – 2 łyżki
- migdały – 2 łyżki
- sposób wykonania:
- Daktyle zalać gorącą wodą (do przykrycia). Odstawić na minimum 30 minut.
- Zmiksuj je z migdałami, pestkami dyni, rodzynkami, żurawiną, kakao, płatkami i solą.
- Powstałą masę podziel oraz zapakuj w przezroczystą folię spożywczą.
- Kuleczki z kokosem (ok 8 porcji):
- składniki:
- woda – 2 szklanki
- ryż arborio – 6 łyżek
- miód – 2 łyżki
- sezam – 2 łyżki
- wiórki kokosowe – 3 łyżki
- sól – 1 szczypta
- sposób wykonania:
- Zagotuj w garnku szklankę wody, wrzuć do niej ryż i sól. Mieszając od czasu do czasu, gotuj ryż na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę.
- Sezam upraż lekko na suchej patelni.
- Ugotowany ryż delikatnie zmiksuj w blenderze z pozostałymi składnikami (oprócz wiórków kokosowych).
- Uformuj z niej małe kulki i obtocz w wiórach kokosowych.
- Gotowe wstaw do lodówki na co najmniej godzinę
- Kanapka z pastą z czerwonej soczewicy:
- składniki:
- soczewica czerwona – 8 łyżek
- suszone pomidory – 3 szt.
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- czosnek – 1 ząbek
- chleb żytni razowy – 4 kromki
- sposób wykonania:
- Soczewicę ugotuj.
- Następnie zmiksuj z pozostałymi składnikami oraz ulubionymi przyprawami.
- Gotową pastą posmaruj pieczywo.
- Kanapki z pastą z awokado:
- składniki:
- awokado – 1 szt.
- serek naturalny – 2 łyżki
- sok z cytryny – 2 łyżki
- czosnek – 1 ząbek
- koperek – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- chleb żytni razowy – 4 kromki
- sposób wykonania:
- Miękkie awokado obieramy i kroimy w cząstki.
- Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Dodajemy serek, czosnek oraz doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem do smaku.
- Wszystko razem miksujemy.
- Pieczywo smarujemy przygotowaną pastą.
Wyżej przestawione propozycje różnią się trudnością w przygotowaniu, jednakże mogą stanowić urozmaicenie pokarmów spożywanych podczas treningów wspinaczkowych zaspokajając mniejszy jak i większy głód oraz pomóc zregenerować siły do dalszego wspinania.