Ostatnio pogoda nas nie oszczędza, a termometry pokazują nam coraz wyższe wartości. Dlatego mamy dla Was 5 przepisów na domowe lody! Czym się różnią od tych kupnych? Przede wszystkim prostym składem, bez zbędnych dodatków. Bo siła tkwi w prostocie.
5 przepisów na domowe lody:
Składniki:
- truskawki – 200 g
- banan – 1 sztuka
- serek wiejski – 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
- Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę.
- Przełożyć do foremki/pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażalki.
2. Ekspresowe lody bananowe:
Składniki:
- mrożone banany – 2 sztuki
- twaróg chudy – 30 g
- kakao – 1 łyżka
- masło orzechowe – 30 g
- ksylitol – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
- Zjadamy od razu.
3. Gruszkowo-miętowy sorbet:
Składniki:
- gruszki – 2 sztuki
- mięta – 1 garść
- sok z cytryny – 2 łyżki
- ksylitol – 3 łyżeczki
- woda – 0,2 szklanki
Sposób przygotowania:
- Ksylitol rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
- Gruszki obieramy.
- Następnie miksujemy wszystko na gładką masę i przekładami do foremki/pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.
4. Lody o smaku słonego karmelu:
Składniki:
- daktyle – 60 g
- masło orzechowe – 2 łyżeczki
- mleko migdałowe – 150 g
- sól – szczypta
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalej wrzątkiem i odczekaj, aż zmiękną.
- Odlej wodę z daktyli i zmiksuj z pozostałymi składnikami.
- Przełożyć do foremek/pojemnika i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin.
5. Jogurtowe lody malinowe:
Składniki:
- maliny – 150 g
- banan – 1 sztuka
- ksylitol – 2 łyżeczki
- jogurt naturalny – 200 g
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zblednować na gładką masę.
- Przełożyć do foremek/pojemnika i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin.
Jak widać do przygotowania domowych lodów potrzebujemy wyłącznie blendera oraz zamrażalnika (wyjątek stanowi przepis nr 2). Przepisy są banalnie proste i przede wszystkim smaczne, a w upalne dni sprawdzą się idealnie.
1 Comment
Mniam! Tylko je robić