Trwająca kwarantanna wyzwoliła wielu z nas pasję do gotowania. Dlatego przygotowaliśmy dzisiaj dla Was 5 przepisów na domowe pieczywo, które skradnie podniebienie niejednego z nas. Ponadto decydując się na domowe wypieki mamy gwarancję, co do jego składu – bez zbędnych dodatków, utrwalaczy smaku i itp. Dlatego przygotujcie swoje piekarniki na małą kuchenną rewolucję.
1. Razowy chleb z nasionami na drożdżach
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g mąki razowej
- 100 g mąki żytniej
- 100 g mąki pszennej
- 400 – 500 ml letniej wody
- 120 g dowolnych nasion, np. słonecznika lub pestki dyni
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuść w 150 ml letniej wody.
- Wszystkie składniki wymieszaj wraz z drożdżami i pozostałą wodą.
- Pozostaw ciasto na 20 minut do wyrośnięcia w misce.
- Następnie przełóż je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na kolejne 20 minut.
- Gotowy chleb piecz w piekarniku w 220 st przez ok 50 minut.
2. Cynamonowe bułeczki – czyli coś dla łasuchów
Składniki:
- 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 30 ml mleka spożywczego
- 20 g ksylitolu
- 10 g świeżych drożdży
- 15 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka skórki z pomarańczy
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę z ksylitolem, solą i pokruszonymi drożdżami
- Dorzuć rozdrobnione masło i wymieszaj.
- Dodaj jajko (zostawiając część białka na posmarowanie) i mleko o temp. pokojowej.
- Wyrabiaj ciasto w misce, a potem na stolnicy. Odłóż na 1,5 h do miski i przykryj ręcznikiem.
- Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowuj je na prostokąt. Nałóż skórkę z pomarańczy, cynamon i posiekane bardzo drobno orzechy.
- Zwiń ciasto w rulon i potnij na kawałki, które rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw ciasto na 30 minut, by trochę wyrosło.
- Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmaruj roztrzepaną resztą białka.
- Piecz w temperaturze 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 200 stopni C (bez termoobiegu) przez 10 minut, a następnie przez 20-30 minut w temperaturze 160 stopni C (180 stopni C bez termoobiegu).
3. Chleb gryczany, bez dodatku mąki, czyli pieczywo idealne dla osób z celiakią
Składniki:
- 500 g kaszy gryczanej
- 350 ml wody mineralnej
- 20 g pestki dyni
- 20 g otrębów gryczanych
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Kaszę przełóż do głębszej miski i zalej wodą tak, by sporo ją przykryła. Odstaw na dobę i pilnuj, by woda cały czas przykrywała kaszę (ewentualnie dodaj jej więcej).
- Po upływie doby kasza będzie mętna i spieniona. Dodaj sól i zmiksuj blenderem.
- Dołóż pestki i otręby.
- Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C.
- Piecz ok. 1 godziny.
4. Bułki orkiszowo-pszenne
Składniki:
- 260 g mąki orkiszowej
- 130 g mąki pszennej
- 350 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki pestek z dyni
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć z nich ciasto.
- Podziel ciasto na równe części i uformuj z nich bułki.
- Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posmaruj je wodą i posyp pestkami dyni.
- Włóż do nagrzanego do 200 st piekarnika i piecz ok 25 minut.
5. Chlebek bananowy – kolejna alternatywa dla słodkości
Składniki:
- 3 banany
- 3 jajka
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij.
- Zblenduj 2 banany z żółtkami.
- Do powstałej masy dodaj pozostałe składniki.
- Przelej całość do formy wyłożonej papierem.
- Na wierzchu ułóż przekrojonego wzdłuż banana.
- Piecz w temp 180 st przez ok 30 minut.
Jak widać domowe pieczywo nie są trudne do przygotowania. Idealnym dodatkiem do pieczywa będą domowe pasty, dżemy oraz masa świeżych warzyw.