Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych przygotowaliśmy dla Was 5 przepisów na fit ciasta. Odchudzona wersja, klasyków takich jak mazurek, albo babka podbiją podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy! Ponadto oszczędzimy trochę kalorii na inne świąteczne frykasy.
Oto 7 przepisów na fit ciasta:
1. Świąteczny mazurek z kremem daktylowym
Składniki:
- awokado – 1 sztuka
- banan – 1 sztuka
- mąka orkiszowa – 100 g
- mąka jaglana – 100 g
- suszone daktyle – 100 g
- olej rzepakowy – 3 łyżki
- powidła – 4 łyżki
- kasza jaglana – 50 g
- kakao – 1,5 łyżki
- wiórki kokosowe – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Kasze ugotuj. Daktyle namocz w wodzie. Banana rozgnieć widelcem.
- Mąki wymieszaj z olejem, dodaj banana i zagnieć ciasto. Owiń je w folię aluminiową i włóż do lodówki na ok 30 minut.
- Następnie wyłóż foremkę ciastem i piecz ok 25 min w 180 st. C.
- Zmiksuj kaszę, powidła, wiórki, daktyle oraz awokado na gładką masę.
- Przygotowany krem wyłóż na upieczone ciasto.
2. Wielkanocna jaglana babka
Składniki:
- banan – 2 sztuki
- kasza jaglana – 200 g
- jaja kurze – 2 sztuki
- ksylitol – 3 łyżki
- kakao – 2 łyżki
- ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj, a po wystygnięciu podziel na pół.
- Połowę kaszy zblenduj na gładką masę z bananem, jajkiem, ekstraktem waniliowym i ksylitolem.
- Przelej masę do formy.
- Drugą część zblenduj z kakao oraz bananem i wylej na pierwszą.
- Piecz w 190 stopniach przez 45 min.
3. Marchewkowe ciasto z borówkami
Składniki:
- marchew – 300 g
- jaja kurze – 3 sztuki
- olej rzepakowy – 5 łyżek
- borówki – 200 g
- mąka pszenna pełnoziarnista – 150 g
- mąka kokosowa – 100 g
- jabłko – 1 sztuka
- erytrytol – 4 łyżki
- cynamon – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Marchewki i jabłko obierz i zetrzyj na tarce.
- Dodaj jaja, olej, erytrytol, mąki, cynamon i proszek do pieczenia.
- Całość zmiksuj i przełóż do formy. Z wierzchu ułóż borówki.
- Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku w 180st 45 min.
4. Bananowiec z rodzynkami
Składniki:
- banan – 2 sztuki
- mąka pszenna pełnoziarnista – 180 g
- jaja kurze – 1 sztuka
- rodzynki – 3 łyżki
- orzechy włoskie – 30 g
- miód – 1 łyżka
- masło – 2 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce rozdrobnij banana, dodaj bakalie, jajko, miód i roztopione masło.
- Dodaj do miski z mąką i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto piecz w 180 st przez ok. 60 minut.
5. Sernik na otrębowym spodzie z truskawkami
Składniki:
- truskawki – 300 g
- serek chudy homogenizowany – 300 g
- jaja kurze – 2 sztuki
- galaretka owocowa – 1 opakowanie
- otręby żytnie – 6 łyżek
- kakao – 2 łyżki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Składniki na spód (otręby, jajko, kakao, proszek do pieczenia) wymieszaj i piecz w okrągłej formie ok. 10 min. w 190 C.
- Galaretkę zalej 300 ml gorącej wody, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Następnie zmiksuj z serkiem i wylej na wystudzony spód.
- Udekoruj truskawkami i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Z okazji zbliżających się Świąt CEZiSteam, życzy Wszystkim dużo zdrowia, szczęścia, spełnienia marzeń, jak najmniej zmartwień na co dzień i pogody ducha. Aby te Święta pomimo obecnej sytuacji udało się spędzić z najbliższymi w prawdziwie rodzinnej atmosferze.