Muffinki pierwsze skojarzenie coś słodkiego, tłustego i tłuczącego? Nic bardziej mylnego! Przygotowaliśmy dla Was 5 przepisów na muffinki w wersji fit. Świetnie sprawdzą się, zarazem na śniadanie, II śniadanie lub przekąskę w trakcie podróży.
Oto 5 przepisów na muffinki:
1. Śniadaniowe muffiny cukiniowe
Składniki:
- jaja kurze – 2 sztuki
- cukinia – 100 g
- szynka parmeńska – 2 plasterki
- szczypiorek
- por – 50 g
- otręby owsiane – 4 łyżki
- ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
- Białka ubić na sztywną pianę z solą, dodać żółtka, przyprawy i zmiksować.
- Cukinie zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru wody.
- Szynkę pokroić.
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Masę przelać do foremek na muffinki i piec 20 min. w 180°C.
2. Muffiny marchewkowe
Składniki:
- jabłko – 1 sztuka
- mąka pełnoziarnista – 120 g
- jaja kurze – 2 sztuki
- marchewka – 2 sztuki
- olej rzepakowy – 4 łyżki
- żurawina suszona – 3 łyżki
- mleko spożywcze – 2 łyżki
- czekolada gorzka – 3 kostki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Marchewkę ścieramy na tarce. Jabłko kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie suche składniki (marchew, proszek do pieczenia, mąkę i jabłko) mieszamy.
- W osobnej misce mieszamy składniki mokre (jajka, olej i mleko).
- Następnie dodajemy składniki mokre do suchych i dokładnie wszystko mieszamy.
- Na samym końcu dodajemy posiekaną czekoladę i żurawinę.
- Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 – 25 minut.
3. Muffinki ze szpinakiem i pomidorkami
Składniki:
- pomidorki koktajlowe – 6 sztuk
- szpinak – 100 g
- jaja kurze – 2 sztuki
- ser typu feta – 50 g
- bazylia świeża – 5 listków
- czosnek – 1 ząbek
- przyprawy
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Szpinak umyj i posiekaj. Pomidorki przekrój na połówki. Bazylię posiekaj a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W misce roztrzep jajka. Dodaj pozostałe składniki, dopraw i wymieszaj.
- Wylej masę jajeczną do formy na muffiny. Piecz przez 15-18 minut aż masa będzie ścięta.
4. Owsiane muffinki z czekoladą
Składniki:
- mleko spożywcze – 1 szklanka
- banan – 2 sztuki
- płatki owsiane – 100 g
- czekolada gorzka – 5 kostek
- orzechy włoskie – 30 g
Sposób przygotowania:
- Płatki miksujemy bardzo intensywnie (tak aby prawie powstała z nich mąka).
- Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę. Czekoladę posiekać.
- Łączymy wszystkie składniki i wykładamy do formy na babeczki.
- Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.
5. Półwytrawne muffinki z ryżu i batatów
Składniki:
- bataty – 200 g
- woda – 180 ml
- jaja kurze – 3 sztuki
- ryż basmati – 60 g
- miód – 1 łyżka
- masło – 2 łyżeczki
- mąka orkiszowa -2 łyżki
- skórka z cytryny – 1 łyżka
- cynamon – 1 łyżeczka
- imbir – 0,5 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż i odstaw, żeby przestygł.
- Batata obierz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości (ok. 20 min). Odcedzone i przestudzone bataty zmiksuj w blenderze z jajkami, masłem i miodem.
- Następnie dodaj ryż, mąkę, cynamon, imbir i skórkę z cytryny i miksuj dalej, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Przygotuj foremki.
- Masę przełóż do foremek i piecz przez ok. 20-30 min. na złoty kolor.
Pomysłów na muffinki jest wiele. W wersji wytrawnej sprawdzają się również dobrze, jak w słodkiej. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni 🙂