Omlety – ich podstawowym składnikiem są jajka bogate w: lecytynę, witaminy – A, D, E, K, B12, kwas foliowy, sole mineralne – potas, wapń, siarkę, fosfor, żelazo, cynk, sód i kwasy omega-3 i omega-6. W zależności od preferencji żywieniowych można je przygotowywać zarówno na słodko jak i na słono. Ponadto dodając do potrawy owoce/ warzywa/twarogi/odżywkę białkową/płatki owsiane/jaglane wzbogacamy naszą potrawę w dodatkowe składniki odżywcze.
Oto 5 przepisów na szybkie i sycące omlety:
Owsiany omlet z bananem
Składniki:
- jaja kurze – 2 sztuki
- banan – 1 sztuka
- płatki owsiane – 4 łyżki
- żurawina suszona – 1 łyżka
- miód – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Połącz ze sobą wszystkie składniki poza miodem.
- Usmaż omlet na patelni teflonowej.
- Posmaruj omlet miodem.
Słodki omlet z twarogiem
Składniki:
- jaja kurze – 2 sztuki
- twaróg półtłusty – 50 g
- dżem/powidła – 1 łyżka
- ksylitol – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Jajka, twaróg oraz ksylitol miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Patelnię rozgrzewamy, następnie wlewamy masę jajeczną i ogień zmniejszamy do minimum.
- Omlet przewracamy na drugą stronę do momentu, aż masa całkowicie się zetnie.
- Kolejno omlet zdejmujemy na talerz.
- Podajemy z dżemem/powidłami.
Pieczony omlet z kakao
Składniki:
- jaja kurze – 2 sztuki
- banan – 1 sztuka
- mąka owsiana – 3 łyżki
- kakao – 1 łyżka
- ksylitol – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Banana pokroić w plasterki.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Dodać ksylitol i jeszcze chwilę ubijać.
- Dorzucić żółtka, delikatnie wymieszać trzepaczką.
- Dodać 3 łyżki mąki oraz kakao i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Ciasto wylać do formy, wyrównać.
- Na wierzch położyć plasterki banana. Piec przez około 10 minut w 180st C.
Paprykowy omlet z pieczywem
Składniki:
- jaja kurze – 2 sztuki
- papryka żółta – 40g
- papryka zielona – 40g
- cebula – 30g
- pomidory koktajlowe – 5 sztuk
- rukola – 1 garść
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- słodka papryka – 0,5 łyżeczki
- papryka chili – 1 szczypta
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- chleb żytni razowy – 1 kromka
Sposób przygotowania:
- Jajka rozbełtaj, wymieszaj ze
słodką i papryką chili, dodaj sól i pieprz.
- Paprykę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozpuść oliwę,
podsmaż cebule i papryki, następnie wlej masę jajeczną.
- Smaż, aż jajka się zetną
następnie przewróć na drugą stronę.
- Na gotowy omlet połóż rukolę i
pokrojone w plastry pomidorki.
- Zwiń go w rulon i podawaj z
pieczywem.
Wytrawny omlet ze szpinakiem
Składniki:
- jaja kurze – 2 sztuki
- szpinak – 1 garść
- pieczarki – 3 sztuki
- suszone pomidory – 3 sztuki
- cebula – 30 g
- czosnek – 1 ząbek
- ser typu feta – 30 g
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- chleb żytni razowy – 1 kromka
Sposób przygotowania:
- Pieczarki, suszone pomidory i
cebulę pokrój.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj
cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodaj
pieczarki i smaż do ich zmięknięcia.
- Pod sam koniec wrzuć szpinak i
chwilę podduś.
- Białka oddziel od żółtek i
ubij.
- Do ubitych białek dodaj żółtka
oraz przyprawy.
- Dodaj jajka do warzyw.
- Do gotowego omletu dodaj
pokruszony ser feta.
- Podawaj omlet z pieczywem.
Wyżej wymienione przepisy na omlety idealnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, drugie śniadanie i kolację. Możemy je przygotować dzień wcześniej i np. zabrać ze sobą do szkoły/pracy zaoszczędzając w taki sposób rano cenny czas.
Natomiast jeżeli jesteś weganinem i poszukujesz śniadaniowych inspiracji zapraszamy do naszego wpisu: 5 szybkich wegańskich śniadań.