Sklepy spożywcze coraz częściej wzbogacają swój asortyment w produkty wprost z Azjatyckiej kuchni i nie tylko. Dlatego korzystając z okazji przygotowaliśmy dla Was 5 przepisów na orientalny obiad. Od czasu do czasu warto wprowadzić urozmaicenie w swojej kuchni, a przygotowanie takiego obiadu wbrew pozorom nie należy do najtrudniejszych!
Oto 5 przepisów na orientalny obiad:
1. Smażony ryż z kurczakiem i warzywami w stylu orientalnym.
Składniki:
- mięso z piersi kurczaka – 100 g
- ryż basmati – 100 g
- brokuły – 150 g
- marchew – 1 sztuka
- papryka czerwona – 0,5 sztuki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- imbir
- sos sojowy – 1 łyżka
- czosnek – 1 ząbek
- sezam / olej sezamowy
- przyprawy: curry, papryka chili, kurkuma, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
- Na patelni na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka, w międzyczasie doprawić ją solą oraz pieprzem.
- Dodać małe różyczki brokuła oraz pokrojoną marchewkę i paprykę.
- Smażyć co chwilę mieszając aż warzywa zmiękną, przez ok. 5 minut. W razie potrzeby podlewać po łyżce wodę, gdyby warzywa przywierały do dna patelni.
- Dodać starty imbir i starty czosnek oraz przyprawy, podsmażyć, następnie dodać sos sojowy i wymieszać.
- Połączyć z ryżem i chwilę podsmażyć. Skropić olejem sezamowym lub posypać sezamem.
2. Massaman curry, czyli łagodna opcja dla wegan.
Składniki:
- kalafior – 150 g
- tofu wędzone – 100 g
- fasolka szparagowa – 1 garść
- mleczko kokosowe – 100 g
- ziemniak – 1 sztuka
- cebula – 0,3 sztuki
- orzechy arachidowe – 20 g
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- imbir
- pasta curry – 1 łyżka
- przyprawy: kumin, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- W garnku podsmaż na oliwie pokrojoną w piórka cebulę, dodaj imbir, pastę curry oraz fasolkę i kalafiora.
- Następnie dodaj tofu, mleczko kokosowe oraz ugotowane ziemniaki. Duś, aż mleko odparuje.
- Dopraw do smaku kuminem, pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec posyp orzeszkami ziemnymi.
3. Makaron ryżowy z wołowiną na ostro.
Składniki:
- wołowina – 100 g
- makaron ryżowy – 70 g
- pomarańcza – 0,5 sztuki
- szalotka – 1 sztuka
- sos sojowy – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- papryczka chili
- imbir
- przyprawy: curry, słodka papryka, kumin, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron i brokuły.
- Pokrój mięso na kawałki i zamarynuj min. 30 minut w marynacie (1/2 łyżki oliwy + sok z pomarańczy + skórka z pomarańczy + sos sojowy + starty imbir).
- Na pozostałej oliwie podsmaż pokrojoną szalotkę oraz chili i nieco odsączone mięso. Smaż przez kilka minut, po czym dodaj pozostałą marynatę oraz przyprawy. Duś przez chwile.
- Podaj z makaronem i brokułem.
4. Indyjski kapuśniak z ziemniakami.
Składniki:
- biała kapusta – 100 g
- pomidory z puszki lub świeże – 100 g
- bulion – 150 g
- ziemniak – 1 sztuka
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- czosnek – 1 ząbek
- papryczka chili
- przyprawy: kumin, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Czosnek i papryczkę chili posiekać. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek, papryczkę chili, kumin i dusić ok 30 sekund.
- Dorzucić kapustę i ziemniaki. Całość dokładnie wymieszać i dusić po przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
- Do podduszonej kapusty i ziemniaków wlać bulion, dodać pomidory i szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez 15 – 20 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki.
5. Orientalne kaszotto.
Składniki:
- mięso z piersi indyka – 100 g
- kasza bulgur – 100 g
- pietruszka – 50 g
- fasolka szparagowa – 1 garść
- marchew – 1 sztuka
- czerwona cebula – 0,5 sztuki
- szpinak – 1 garść
- natka pietruszki
- słonecznik – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- przyprawy: curry, mielona papryka chili, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Bulgur ugotować na sypko wg. zaleceń producenta.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę oraz indyka pokrojonego w kostkę. W momencie, gdy mięso będzie ścięte, a cebulka zeszklona, dodać przyprawy i wymieszać.
- Następnie dodać marchew i pietruszkę pokrojone w paski oraz fasolkę szparagową.
- Całość dusić i na koniec połączyć z kaszą oraz szpinakiem.
- Gotową potrawę podawać z posiekaną pietruszkę i słonecznikiem.
Jak widać powyższe propozycje nie wymagają od nas zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Powyższe przepisy można wykorzystać zarówno na zdrowy obiad, jak i kolację.