Słodycze w diecie sportowca
6 marca 20195 pomysłów na owsianki
13 marca 2019
Pasty – można je zastosować do wielu produktów, takich jak: chleb, bułki, bagietki czy tortille. Pasty, są przede wszystkim zdrowym rozwiązaniem, a ich przygotowanie w domu daje nam pewność, że nie zawierają zbędnych sztucznych dodatków. Dodając szereg warzyw oraz przypraw wzbogacamy taką pastę w składniki mineralne oraz witaminy. Możemy przyrządzić ich większą ilość, ponieważ pasta bez problemu wytrzyma w lodówce nawet do 3 dni. Świetnie nadają się dla osób, które nie przepadają za gotowaniem lub po prostu nie mają na to czasu.
Poniżej
zamieszczam 5 przepisów na pasty:
1. Pasta z suszonych pomidorów z cukinią.
Składniki:
- cukinia – 1 sztuka
- pomidory suszone – 4 sztuki
- ser typu feta – 50 g
- ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
- Na patelni grillowej podsmaż cukinię.
- Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
- Następnie zmiksuj cukinię z suszonymi pomidorami, serem oraz ulubionymi przyprawami.
2. Pasta z soczewicy.
Składniki:
- soczewica czerwona – 80 g
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- suszone pomidory – 2 sztuki
- czosnek – 1 ząbek
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Następnie zmiksować z pozostałymi składnikami oraz ulubionymi przyprawami.
3. Pasta z wędzonej makreli.
Składniki:
- makrela wędzona – 100 g
- serek philadelphia – 4 łyżeczki
- cytryna – 0,3 sztuki
- cebula dymka – 1 sztuka
- chrzan tarty – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Drobno posiekaj cebulę.
- Makrelę podziel na kawałki.
- Zetrzyj skórkę z cytryny.
- Przełóż serek wraz z chrzanem do miski.
- Na desce do krojenia siekaj i mieszaj makrelę, cebulę, skórkę z cytryny, aż do uzyskania pastę o gruboziarnistej konsystencji.
- Posiekane składniki wrzuć do miski z serkiem i chrzanem, dopraw do smaku solą i pieprzem, wlej sok z cytryny i ponownie wymieszaj całość.
4. Pasta jajeczna.
Składniki:
- jaja kurze – 2 sztuki
- awokado – 0,5 sztuki
- rzodkiewka – 3 sztuki
- musztarda – 2 łyżeczki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka.
- Widelcem rozgnieć awokado, dodaj jajka.
- Dodaj posiekane rzodkiewki i musztardę.
- Zblenduj wszystko na niskich obrotach.
- Dodaj przyprawy i wymieszaj całość.
5. Pasta z awokado i ciecierzycą.
Składniki:
- awokado – 1 sztuka
- ciecierzyca – 120 g
- seler naciowy – 2 łodygi
- papryka czerwona – 0,5 sztuki
- ogórek kwaszony – 1 sztuka
- cebula czerwona – 1 sztuka
- musztarda – 2 łyżeczki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Awokado i ciecierzycę zblenduj.
- Warzywa pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj. Dodaj do pasty, przypraw i całość wymieszaj.
Łatwo zauważyć że przygotowanie pasty nie należy do najtrudniejszych zadań. Na pewno będą stanowić urozmaicenie dla codziennych potraw. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, II śniadanie, czy na kolację. Ponadto możemy je dodawać do naleśników, makaronu czy jako dodatek do surowych warzyw.