Za oknem temperatury coraz niższe, dlatego warto do naszej kuchni wprowadzić rozgrzewające zupy! Wbrew pozorom zupy są świetnym przemytnikiem witamin i składników mineralnych. Dodając do nich dużo warzyw oraz przypraw możemy zadbać m.in. o naszą odporność.
Oto 6 przepisów na rozgrzewające zupy:
1. Zupa krem z dyni z kurczakiem
Składniki:
- dynia – 400 g
- mięso z podudzia kurczaka – 300 g
- cebula – 1 sztuka
- marchew – 2 sztuki
- natka pietruszki
- przyprawy – sól, pieprz, curry, imbir, mielona papryczka chili
Sposób przygotowania:
- Mięso ugotować, tworząc bulion.
- Wyjąć mięso, dodać pokrojoną dynię, marchew i cebulę.
- Gdy warzywa będą miękkie, zupę zblendować i doprawić.
- Podawać z obranym mięsem i pietruszką.
2. Zupa curry z kalafiorem
Składniki:
- kalafior – 300 g
- cukinia – 300 g
- ziemniaki – 200 g
- mleczko kokosowe light – 200 g
- szpinak – 100 g
- imbir – 1 plaster
- papryczka chili – wg upodobań
- kostka rosołowa o dobrym składzie – 1 sztuka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- czosnek – 1 ząbek
- przyprawy: curry, kurkuma, słodka papryka, sól
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy.
- Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, chili i imbir około 2 minut.
- Następnie dodajemy przyprawy (szczypta kurkumy, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, łyżeczka curry ) i podsmażamy jeszcze około 1 minutę.
- Dolewamy mleczko kokosowe, wodę i wrzucamy kostkę bulionu warzywnego.
- Doprawiamy solą i czekamy aż powstały sos się zagotuje.
- Dodajemy do sosu kalafiora podzielonego na różyczki oraz pokrojoną cukinię, zagotowujemy i po ok 15 minutach składniki powinny być miękkie.
- Dodajemy szpinak i mieszamy.
3. Zupa z pieczonej papryki
Składniki:
- domowy bulion – 3 szklanki
- czerwona papryka – 3 sztuki
- ser typu “feta” – 150 g
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
- Paprykę umyj, skrop oliwą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut – papryka powinna być pomarszczona i lekko brązowa.
- Po upieczeniu przykryj na 15 minut folią, następnie obierz ze skórki. Pozbądź się także ogonków i gniazd nasiennych.
- Podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek czosnek oraz cebulę.
- Do garnka wlej bulion, następnie dodaj papryki oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem.
- Gotuj ok. 10-15 minut. Następnie zmiksuj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
- Podawaj z pokrojonym w kostkę serem typu “feta”.
4. Orientalna zupa krem z batatów
Składniki:
- bataty – 400 g
- por – 0,5 sztuki
- masło orzechowe – 2 łyżki
- marchew – 1 sztuka
- kostka rosołowa o dobrym składzie – 1 sztuka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- imbir – 1 plaster
- czosnek – 1 ząbek
- przyprawy: mielona papryka chili, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Czosnek obierz i wraz z porem go posiekaj, a następnie podsmaż w dużym garnku na rozgrzanej oliwie aż por zmięknie.
- Dodaj pokrojonego w kostkę batata i marchew. Przypraw solą i pieprzem dusząc przez kilka minut. Przygotuj bulion na kostce dobrej jakości.
- Zalej bulionem warzywnym i gotuj wszystko na średnim ogniu, aż batat i marchew będą miękkie.
- Gdy warzywa będą gotowe, dodaj imbir i zmiksuj całość na gładki krem.
- Następnie dodaj masło orzechowe, wcześniej rozrabiając je w małej misce z odrobiną kremu – tak by masło dobrze się rozmieszało. Na koniec całość dopraw mieloną papryką chili.
5. Zupa z pieczonej cukinii z dodatkiem czosnku
Składniki:
- woda – 2 szklanki
- cukinia – 300 g
- mleczko kokosowe light – 120 g
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 5 ząbków
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokrój w kostkę. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, razem z cząstkami cebuli i całymi (w łupinkach) ząbkami czosnku. Warzywa skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na ok. 15 minut, do zarumienienia.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka (czosnek wyciśnij wcześniej z łupinek) zalej wodą tak, by zakrywał składniki. Zagotuj. Dodaj mleczko kokosowe.
- Zupę zmiksuj na gładki krem, następnie przypraw. W razie konieczności, gdy zupa okaże się zbyt gęsta, dolej odrobinę wody.
Zupy są dobrą alternatywą dla dzieci, które nie przepadają za warzywami. Najlepiej w tym przypadku sprawdzają się zupy krem. Dodatkowo do każdej z zup można dodać, np. pestki dyni, nasiona słonecznika, grzanki lub ugotowaną kaszę.