Żywienie na górskim szlaku
27 maja 2020Dieta bez efektów?
31 lipca 2020
Dla każdego dietetyka (i nie tylko!) lato kojarzy się przede wszystkim z sezonem na owoce. Zaczynając od leśnych tj. maliny, borówki, jeżyny, kończąc na arbuzie, morelach, czy brzoskwiniach. Dzisiaj na tapetę bierzemy – TRUSKAWKI, co warto o nich wiedzieć? Przede wszystkich są bardzo zdrowe, zawierają duże ilości polifenoli, witaminy C oraz K. Ponadto są źródłem błonnika, a w 100 g znajdziemy tylko 33 kcal! Dlatego świetnie nadają się dla osób, które chcą zadbać o swoją sylwetkę. Dlatego przygotowaliśmy dla Was 5 przepisów z truskawkami.
1. Lody truskawkowo-bananowe, czyli coś na ochłodę w upalne dni
Składniki:
- banan – 1 sztuka
- truskawki – 200 g
- mleko – 200 ml
- opcjonalnie: dodatek odżywki białkowej, ksylitolu
Sposób przygotowania:
- Banan wraz z truskawkami zblenduj.
- W trakcie blendowania dodaj mleko
- Powstałą masę przełóż do pojemnika i schowaj do zamrażalki na kilka godzin.
2. Sałatka z rukolą, serem typu feta i truskawkami – w wersji półwytrawnej
Składniki:
- ser typu feta – 100 g
- truskawki – 100 g
- rukola – 2 garści
- ogórek zielony – 100 g
- pomidorki koktajlowe – 100 g
- nasiona słonecznika – 2 łyżki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- musztarda – 1 łyżeczka
- chleb żytni razowy – 2 kromki
- ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
- Oliwę wymieszaj z musztardą i przyprawami.
- Warzywa, truskawki i ser pokrój.
- Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni.
- Pieczywo możesz podpiec w tosterze lub piekarniku.
- Warzywa wymieszaj, następnie ułóż truskawki i ser.
- Posyp z góry słonecznikiem i polej przygotowanym sosem.
3. Ryż z truskawkami – świetnie się nada na posiłek przed zawodami, ponieważ zawiera dużą ilość węglowodanów!
Składniki:
- serek wiejski – 1 opakowanie
- truskawki – 200 g
- banan – 1 sztuka
- ryż – 50 g
- miód – 1 łyżka
- migdały w płatkach – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj.
- Truskawki zblenduj z bananem i miodem.
- Następnie wymieszaj z serkiem i ryżem.
- Z wierzchu posyp płatkami migdałów.
4. Nocna owsianka z truskawkami – alternatywa na szybkie śniadanie
Składniki:
- mleko – 200 ml
- płatki owsiane – 50 g
- masło orzechowe – 1 łyżeczka
- truskawki – 200 g
- skyr – 1 opakowanie
- gorzka czekolada – 2 kostki
Sposób przygotowania:
- Płatki wsyp do słoiczka lub pojemnika.
- Zalej mlekiem i wymieszaj.
- Następnie dodaj pokrojone truskawki, masło orzechowe oraz skyr.
- Na końcu dodaj posiekaną czekoladę.
- Przełóż całość do lodówki na noc.
5. Proteinowy sernik z truskawkami – przepis na 6 porcji, jedna to tylko 280 kcal, B: 16,5g, T: 6,3g, W: 36g
Składniki:
- truskawki – 300 g
- skyr – 2 opakowania
- ser twarogowy chudy – 200 g
- galaretka owocowa bez cukru – 2 opakowania
- płatki owsiane – 80 g
- ksylitol – 40 g
- czekolada gorzka – 6 kostek
- wiórki kokosowe – 2 łyżki
- olej kokosowy – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Galaretkę truskawkową rozmieszać z 250 ml wrzątku.
- Truskawki, ser twarogowy i serki zblendować. Dodać 30 g ksylitolu.
- Płatki, olej kokosowy (płynny), czekoladę i 10 g ksylitolu zblendować lub wymieszać w
rozdrabniaczu. Masą wyłożyć foremkę.
- Spód ciasta włożyć na 10 min do zamrażalnika.
- Po danym czasie wlać do foremki masę twarogową zblendowaną z galaretką.
- Ciasto zostawić na kilka godzin w lodówce, posypać kokosem.
Aby móc cieszyć się truskawkami przez cały rok warto je mrozić! Świetnie sprawdzą się w zimę, jako dodatek do koktajli, owsianek i innych potraw. Warto również nadmienić, iż zblendowane możemy stosować w diecie łatwo strawnej.