Problemy żołądkowo-jelitowe dotyczą zarówno górnego jak i dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Zaliczamy do nich nudności i wymioty, refluks, uczucie pełności i przelewania w żołądku, kolka, wzdęcia, biegunki, zaparcia, skurcze jelit czy krwawe stolce. Ryzyko ich wystąpienia jest uzależnione od kilku czynników, do których zaliczamy:
Przyczyn problemów żołądkowo-jelitowych możemy szukać w wielu miejscach. Na większość z nich mamy jednak większy lub mniejszy wpływ. Do najczęstszych możemy zaliczyć:
Tak jak wspomniałem wcześniej, możesz, a nawet powinieneś pracować nad strategiami, które pozwolą ograniczyć ryzyko kolejnych incydentów. Żywieniowe przygotowanie do wyścigu czy wysiłku to nie to co robimy w dniu startu, czy nawet dzień wcześniej. Przygotowanie do wyścigu to proces, który trwa miesiącami. Tylko rzetelna i mądrze zaplanowana strategia, stosowana długoterminowo może przynieść zamierzone efekty. Do elementów, które powinieneś opanować zaliczamy naukę jedzenia i picia w trakcie wysiłku, ładowanie węglowodanami oraz przygotowanie strategii na start i przetestowanie jej w warunkach treningowych i startowych.
Jednym z kluczowych elementów jest trening jelita, który opisałem we wcześniejszym artykule. W zależności od długości i intensywności jednostki treningowej oraz samego startu powinieneś opracować odpowiednie strategie żywieniowe dostarczające 30-90, a może nawet 120g węglowodanów w każdej godzinie wysiłku. Zgodnie z aktualnymi badaniami wiemy, że tak samo efektywnie wykorzystujemy węglowodany z batonów i żeli energetycznych, jak i napojów izotonicznych. Co to oznacza? Źródła węglowodanów na czas trwania wysiłku możesz dopasować do swoich indywidualnych preferencji żywieniowych. Pamiętaj jednak, że im bardziej stałą formę będzie miał produkt, tym ryzyko wystąpienia problemów żołądkowo-jelitowych jest większe.
„Żywieniowe przygotowanie do wyścigu czy wysiłku to nie to co robimy w dniu startu, czy nawet dzień wcześniej. Przygotowanie do wyścigu to proces, który trwa miesiącami.”
W ostatnich czasach zawodnicy testowali różne podejścia unikając glutenu, laktozy, prostych cukrów i innych produktów, które w ich odczuciu mogły powodować problemy żołądkowo-jelitowe na trasie. Co na to badania? Wykluczenie glutenu z diety osób, które nie chorują na celiakię oraz nieceliakalną nadwrażliwość na gluten nie zmniejsza częstotliwości występowania problemów żołądkowo-jelitowych. Najlepiej udokumentowaną strategią jest zmniejszenie ilości w diecie produktów bogatych w FODMAP na kilka dni przed startem. FODMAP to łatwo fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole. Badania porównujące dietę bogatą i ubogą w FODMAP wyraźnie wykazały zmniejszenie częstotliwości problemów żołądkowo-jelitowych przy ich ograniczeniu.
Na grafice powyżej znajdziesz podsumowanie 5 najważniejszych strategii zmniejszających ryzyko wystąpienia problemów żołądkowo-jelitowych. Jest to jeden z wielu problemów, z jakimi zmagają się zawodnicy trenujący sporty wytrzymałościowe. To właśnie tej grupie dedykowany jest kurs, który przygotowałem na bazie współpracy z setkami zawodników w ostatnich kilku latach. Kurs dostępny jest w sprzedaży do 4.02.2021. Masz więc ostatnią szansę na jego zakup w tej cenie. Kolejna edycja ruszy za kilka miesięcy, a cena będzie wyższa od obecnej. Sprawdź co dla Ciebie przygotowałem.
1 Comment
Ciekawy artykuł, ostatnio miałem problemy żołądkowe spowodowane odwodnieniem