Śniadanie jest pierwszym (najczęściej) posiłkiem jakie spożywamy w ciągu dnia. Niektórzy z nas preferują je na zimno, inni na ciepło zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Dlatego przygotowaliśmy dla Was 7 sprawdzonych przepisów na pożywne śniadanie, które dostarczy nam zarówno składników odżywczych, witamin oraz minerałów.
7 przepisów na pożywne śniadanie:
1. Grzanki z pastą z awokado i jajkiem w koszulce
Składniki:
- jaja kurze – 2 sztuki
- chleb żytni razowy – 2 kromki
- awokado – 0,5 sztuki
- ocet – 1 łyżeczka
- sok z cytryny
- ulubione warzywa
- przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka chili oraz czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu.
- W tosterze lub piekarniku upiecz pieczywo.
- Awokado zblenduj lub rozdrobnij za pomocą widelca, dodaj przyprawy oraz sok z cytryny i wymieszaj.
- Jeżeli woda zacznie się gotować za pomocą łyżki utwórz wir, w którego środek wbijesz jajko (wygodniej jest wcześniej wbić je, np. do szklanki) i poczekaj ok 4 minut, aż białko się zetnie.
- Grzanki posmaruj pastą z awokado, dodaj warzywa i na końcu gotowe jajko.
2. Waniliowa jaglanka z jagodami
Składniki:
- kasza jaglana – 50 g
- mleko spożywcze – 250 ml
- esencja z wanilii
- banan – 1 sztuka
- jagody (mogą być mrożone) – 100 g
- płatki migdałów – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Mleko zagotuj, następnie wsyp przepłukaną wcześniej pod ciepłą wodą kaszę.
- Pod koniec gotowania dodaj jagody oraz esencję z wanilii.
- Do gotowej jaglanki dodaj pokrojonego banana. Całość posyp płatkami migdałów.
3. Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Składniki:
- ser twarogowy – 100 g
- jogurt naturalny – 2 łyżki
- chleb żytni razowy – 2 kromki
- rzodkiewki – 3 sztuki
- szczypiorek – 1 łyżka
- nasiona słonecznika – 1 łyżka
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Twaróg rozdrobnij przy pomocy widelca.
- Następnie dodaj do niego jogurt oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Rzodkiewkę zetrzyj na tarce, szczypiorek posiekaj.
- Wszystkie składniki wymieszaj z twarożkiem.
- Podawaj z pieczywem.
4. Nocna owsianka z bananem
Składniki:
- jogurt naturalny – 200 g
- płatki owsiane – 40 g
- banan – 1 sztuka
- masło orzechowe – 1 łyżka
- gorzka czekolada – 1 kostka
Sposób przygotowania:
- Płatki wymieszać z jogurtem, masłem orzechowymi plasterkami banana.
- Przełożyć do słoika/pojemnika i szczelnie zamknąć. Zostawić w lodówce na cała noc lub na 4 godziny.
- Do gotowej owsianki zetrzeć czekoladę.
5. Pasta z tuńczyka i pietruszki
Składniki:
- tuńczyk w sosie własnym – 3 łyżki
- serek naturalny do smarowania – 1 łyżka
- natka pietruszki – 1 łyżka
- chleb żytni razowy – 2 kromki
- ulubione warzywa
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Tuńczyka odsączyć, pietruszkę posiekać i ugnieść z serkiem do smarowania oraz przyprawami.
- Podawać z ulubionymi warzywami oraz pieczywem.
6. Placuszki kakaowe ze skyrem i owocami
Składniki:
- mąka pełnoziarnista – 4 łyżki
- jaja kurze – 1 sztuka
- skyr malinowy – 1 opakowanie
- kakao – 1 łyżeczka
- mleko spożywcze – 50 ml
- syrop klonowy – 1 łyżka
- ulubione owoce
Sposób przygotowania:
- Jajka, skyr, mąkę, syrop klonowy, kakao oraz mleko zmiksować za pomocą blendera na gładką masę.
- Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
- Gotowe placuszki podawać z ulubionymi owocami.
7. Schakschuka z papryką
Składniki:
- jaja kurze – 2 sztuki
- pomidory bez skórki – 2 sztuki
- cebula – 0,5 sztuki
- papryka – 0,5 sztuki
- chleb żytni razowy – 2 sztuki
- szczypiorek – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, mielona papryka chili
Sposób przygotowania:
- Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulkę.
- Następnie dodać pokrojonego pomidora oraz paprykę i dusić pod przykryciem.
- Na patelni zrobić za pomocą łopatki delikatne wgłębienia i wbić jajka, następnie wszystko przyprawić.
- Całość przykryć pokrywką i zostawić do ścięcia jajka.
- Chleb można zapiec w tosterze.
- Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem.
Jak widać przygotowanie zdrowego śniadania nie należy do najtrudniejszych. Aby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana musimy pamiętać o takiej istotnej kwestii jaką jest różnorodność potraw.
P.S. Pamiętajcie o dobrej kawie do śniadania!