Czym jest dla Polaka majówka bez grilla! Grillowanie to przecież nasz sport narodowy. Zanim jednak ochoczo ruszymy na ogródki, warto zapoznać się z zasadami, które sprawią, że grillowanie będzie nie tylko pyszne, ale też zdrowe.
Od kwietnia aż do późnej jesieni supermarkety zalewane są ogromną ilością gotowych produktów do grillowania. Najczęściej są to zamarynowane już różne części mięsa podane wygodnie razu na tackach. Wystarczy położyć na ruszt i … gotowe! Ale uwaga. Zanim skorzystasz z takich półśrodków, upewnij się, co kupujesz. Rzuć okiem na skład – czy na pewno produkt jest warty zakupu? Niestety dość często zdarza się, że takie produkty mają fatalny skład: dużą ilość dodatków chemicznych i polepszaczy smaku, a małą zawartość mięsa w produkcie, np. kiełbaskach. Ponadto nie od dziś wiadomo, iż ostre marynaty maskują kiepski smak i skład produktu. W rezultacie, dzięki odpowiednio doprawionej marynacie, producent jest w stanie sprzedać gorszy produkt.
Zamiast więc korzystać z niezdrowych gotowców, spróbuj sam zamarynować mięso. Podajemy przepis na szybką domową marynatę do mięs:
– kilka łyżek oliwy
– kilka łyżek octu balsamicznego
– łyżka płynnego miodu
– kilka ząbków czosnku
– sól, pieprz, ulubione zioła.
Czosnek przeciśnij przez praskę, wszystkie składniki wymieszaj w misce. Marynatą natrzyj mięso, odstaw na co najmniej 2h.
Jak grill, to karkóweczka? Niekoniecznie! Szczególnie, jeśli borykasz się z nadwagą, masz wysoki cholesterol lub cukrzycę. Karkówka to bardzo tłuste i kaloryczne mięso. Porcja grillowanej karkówki może mieć aż prawie 400kcal (http://www.ilewazy.pl/porcja-grillowanej-karkowki), z czego 1/3 to tłuszcz. Zachęcamy zatem do wyboru chudszych mięs, np. piersi z kurczaka. Taka będzie mieć około 2-3x mniej kalorii, a jest równie smaczna, jeśli ją odpowiednio doprawimy. Pamiętajcie też, by wybierać do grillowania mięso nieprzetworzone: kiełbaski, boczek, inne przetworzone produkty mięsne zwiększają ryzyko chorób nowotworowych. Zamiast tego grillujcie udko z kurczaka, filet z indyka, które doprawicie po swojemu. Koniec z wątpliwej jakości kiełbasami!
Czy grillować można tylko mięso? Absolutnie nie. Co prawda to najczęstszy i najprostszy wybór na grilla, ale nie jedyny. Równie dobrze można grillować ryby, a także warzywa i owoce. W tym roku zadbaj więc, by na Twoim stole królowała różnorodność. Z ryb możesz przygotować pyszne rybne szaszłyki lub upiec rybkę w całości w folii. Z kawałków grillowanej cukinii, cebulki i papryki przygotuj sałatkę, a na deser podaj grillowane cząstki ananasa. Otwórz się na nowe smaki, świat (grill) nie kończy się na kiełbasie śląskiej!
Jeśli Twój grill ma być zdrowy, nie może na nim zabraknąć dużej ilości zieleniny. Zadbaj więc o to, by na stole znalazła się duża porcja sałatki! A może w tym roku prócz grillowanych na różny sposób mięs zaskoczysz gości mini barem sałatkowym? Wystarczy, że w niedużych miskach przygotujesz po kilka wersji sałatek z różnymi dodatkami i sosami. Każdy z gości wybierze sobie tę, która mu zasmakuje najbardziej. Z pewnością będzie to nie lada gratka dla wegetarian, ale pomyśl, jak ucieszą się osoby będące na diecie!
Przede wszystkim, skróć czas obróbki termicznej. Podczas grillowania mięsa w wysokiej temperaturze powstają szkodliwe związki kancerogenne, których ilość wzrasta wraz z czasem działania wysokiej temperatury na dany produkt. Mówiąc prosto: grilluj krótko. Aby ułatwić sobie zadanie, unikaj smażenia grubych steków, pokrój mięso przed grillowaniem w kostkę lub cienkie plastry. Możesz także wcześniej podpiec wcześniej mięso w piekarniku. Po za tym, nigdy nie smaż kiełbasek bezpośrednio w ogniu – nie tylko będą spalone z zewnątrz, a surowe w środku, ale także będą miały większą zawartość szkodliwych związków. Ostatnia sprawa: nie grilluj dań bezpośrednio na ruszcie. Ponieważ istnieją pierwsze doniesienia o tym, iż część aluminium może przenikać z tacek aluminiowych do żywności, rekomendujemy używanie stalowych lub szklanych naczyń żaroodpornych. Bez względu na to co wybierzesz, dbaj o to, by tłuszcz wytapiający się z potraw nie kapał wprost na ogień.
Nie zawsze grill posłusznie się pali na nasze pobożne życzenie i czasami trzeba sobie ułatwić zadanie, stosując podpałkę. Unikaj jednak polewania paleniska chemicznymi rozpałkami, szczególnie w trakcie grillowania! Inaczej szkodliwe związki osadzą się na potrawach, które później zjemy. Nie używaj także do rozpalania ognia gazet, reklam, a w żadnym wypadku lakierowanych desek czy innego drewna nieznanego pochodzenia.
I dokładnie wyczyść grilla. Nikt z nas nie wyobraża sobie jedzenia obiadu z brudnej patelni, ale jednocześnie część z nas zapomina o porządnym wyczyszczeniu rusztu po biesiadzie. W konsekwencji zostaje na nim spalony tłuszcz, źródło kolejnych niezdrowych związków. Zawsze czyścimy grilla przed kolejnym rozpaleniem!