Blog

27 kwietnia 2018
blog 15 - Możesz jeść zdrowo i sobie szkodzić

Możesz jeść zdrowo i sobie szkodzić

Każdy posiłek jest w stanie zmienić stan zdrowia, skład krwi i wpłynąć na cały organizm. Traktowanie jedzenia wyłącznie jako źródła kalorii, jest niewystarczające, a nawet krzywdzące, […]
27 kwietnia 2018
blog 14 - Zespół Jelita Drażliwego – jak jest, a jak być powinno?

Zespół Jelita Drażliwego – jak jest, a jak być powinno?

Problemy trawienne miewa każdy z nas. Sytuacja komplikuje się jednak, gdy problemy występują coraz częściej, są coraz bardziej intensywne i …. Nie ma na nie lekarstwa. […]
27 kwietnia 2018
blog 13 - Nowe podejście do dny moczanowej

Nowe podejście do dny moczanowej

Choroba królów Dna moczanowa to choroba znana już od czasów starożytnych. Chorowali na nią m.in. Henryk VIII, Leonardo da Vinci, sir Izaak Newton i Królowa Wiktoria […]
27 kwietnia 2018
blog 22 - HFCS- czyli popularny substytut cukru

HFCS- czyli popularny substytut cukru

Jednym z najczęściej występujących składników produktów spożywczych jest syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS). Jest to substytut cukru, który wykazuje tak samo, lub nawet bardziej niekorzystne właściwości jak sacharoza, […]
27 kwietnia 2018
blog 12 - Lekkim piórem dietetyka o sprawie wagi ciężkiej

Lekkim piórem dietetyka o sprawie wagi ciężkiej

Drodzy Rodzice, Jest źle. Nie pomogły kampanie społeczne, szersza edukacja, tłumaczenie, że „cukier nie krzepi”. Za nami wiele projektów edukacyjnych na skalę krajową, a problem epidemii […]
27 kwietnia 2018
blog 11 - Paleodieta- moda, czy 'rewolucja' żywienia?

Paleodieta- moda, czy ‘rewolucja’ żywienia?

W dzisiejszych czasach powstało już tyle diet, że spokojnie moglibyśmy stworzyć z tego encyklopedię na miarę słownika języka polskiego. Dzisiaj chciałbym się skupić na sposobie żywienia […]
27 kwietnia 2018
blog 10 - Tłuszcze TRANS- zwracaj uwagę nie tylko na ilość, ale przede wszystkim na jakość tłuszczu w swojej diecie

Tłuszcze TRANS- zwracaj uwagę nie tylko na ilość, ale przede wszystkim na jakość tłuszczu w swojej diecie

Nie ilość, a jakość się liczy Na każdym kroku możemy spotkać nagłówki, czy hasła alarmujące nas o szkodliwości spożywania dużej ilość tłuszczu w diecie. Rynek produktów […]
27 kwietnia 2018
blog 9 - GMO- czyli co każdy powinien wiedzieć o żywności modyfikowanej genetycznie

GMO- czyli co każdy powinien wiedzieć o żywności modyfikowanej genetycznie

Czym tak naprawdę jest GMO i jaka jest jego historia? Czy w Polsce mamy jeszcze jakąkolwiek kontrolę nad kupowanymi produktami odnośnie GMO? Czy spożywając te produkty […]
27 kwietnia 2018
blog 8 - Lekkim piórem dietetyka - cz. 2

Lekkim piórem dietetyka – cz. 2

Chcesz być fit? Jedz chipsy między posiłkami! Kochani, nie wiem, czy zauważyliście, że mamy szczęście żyć w takich czasach, kiedy podjadanie chipsów POMIEDZY POSIŁKAMI jest trendy […]
27 kwietnia 2018
BLOG 7 - DOMS- czyli opóźniona bolesność mięśniowa, a nie popularne zakwasy

DOMS- czyli opóźniona bolesność mięśniowa, a nie popularne zakwasy

Na początek słów kilka o popularnych zakwasach. Ilu z Was nazajutrz, po wykonaniu intensywnego wysiłku np. na siłowni obudziło się i powiedziało- „matko, ale mam zakwasy”? […]
27 kwietnia 2018
blog 6 - Badania zawartości glutenu w produktach oznaczonych jako bezglutenowe

Badania zawartości glutenu w produktach oznaczonych jako bezglutenowe

Produkty bezglutenowe nie zawsze takie są Portal www.celiaklia.pl w VII turze swoich badań, wziął pod lupę kolejną porcję produktów oznaczonych przez producenta jako bezglutenowe. Wśród przebadanych […]
27 kwietnia 2018
blog 5 - Lekkim piórem dietetyka - cz. 1 gluten

Lekkim piórem dietetyka – cz. 1 gluten

Od zawsze interesujesz się zdrowym trybem życia i starasz zdrowo odżywiać, ale ostatnio przeglądając blogi internetowe poświęcone tej tematyce, zauważyłeś , że chyba tylko twoja dieta […]
27 kwietnia 2018
blog 4 - Ból brzucha - 5 najczęstszych przyczyn

Ból brzucha – 5 najczęstszych przyczyn

Ból jest ważnym, często pożądanym z biologicznego punktu widzenia objawem. Informuje nas, że w organizmie dzieje się jakiś niepożądany proces. Problem bólu brzucha to dość rozległe […]
27 kwietnia 2018
blog 3 - Korzyści i zagrożenia suplementacji witamin w żywieniu sportowca

Korzyści i zagrożenia suplementacji witamin w żywieniu sportowca

Artykuł ten jest skierowany nie tylko do osób zainteresowanych dietetyką sportową, ale również, a może przede wszystkim do zawodników i trenerów, którzy szukają kolejnego dotychczas nieefektywnego […]
27 kwietnia 2018
blog 2 - Indeks i ładunek glikemiczny- podstawowe informacje

Indeks i ładunek glikemiczny- podstawowe informacje

Zapewne wielu z was spotkało się już z pojęciem indeksu glikemicznego, które jest znane coraz większej ilości osób. Niestety trochę gorzej wypada znajomość terminu „ładunek glikemiczny”, […]
27 kwietnia 2018
blog 1 - Najnowszy sondaż dotyczący zachowań i nawyków żywieniowych wśród Polaków

Najnowszy sondaż dotyczący zachowań i nawyków żywieniowych wśród Polaków

Zderzenie z rzeczywistością! Centrum Badań Opinii Społecznej przeprowadziło w bieżącym miesiącu sondaż wśród Polaków dotyczący zachowań i nawyków żywieniowych Polaków. Dotychczasowe sondaże wskazywały, że ponad 50 […]