Daktyle, ze względu na zawartość cukrów, możemy podzielić na (M. U. Nasir i inni, 2015):
Bogate w sacharozę (40-65%), zawierające 20-40% glukozy i fruktozy oraz składające się w 10-25% z wody.
Bogate w glukozę i fruktozę (40-75%) oraz zawierające stosunkowo mało sacharozy (10-35%).
Bogate glukozę i fruktozę (65-90%) i bardzo małe ilości sacharozy (0-10%) oraz składające się w 10-35% z wody.
Składające się w dużej ilości z wody (35-65%), zawierające glukozę i fruktozę na poziomie 35-37% oraz nie zawierające sacharozy.
Wartość odżywcza świeżych daktyli (w 100 g.):
energia- 277 kcal.
węglowodany- 75 g.
białko- 1,81 g.
tłuszcz-0,15 g.
błonnik- 6,7 g.
B1- 78.61 μg.
B2- 116.5 μg.
B3- 1442 μg.
B6- 207 μg.
B9-53.75 μg.
Wit. A- 23,85 µg.
Wit. C- 3900 µg.
Wit. K- 2.7 µg.
Sód- 1 mg.
Potas- 713 mg.
Wapń- 64 mg.
Miedź- 0,24 mg.
Żelazo- 0,90 mg.
Magnez- 64,2 mg.
Mangan- 0,29 mg.
Fosfor- 62 mg.
Cynk- 0,44 mg.
Selen- 0,31 mg.
Właściwości daktyli
Średnio w 100 g. świeżych daktyli znajduje się 43,4 g. cukrów, z czego 4,03 g. stanowi sacharoza, 19,4 g. fruktoza i 22,8 g. glukoza. Należy zwrócić szczególną uwagę na stosunkowo niską zawartość witaminy C w daktylach, w porównaniu do innych świeżych owoców. Daktyle są źródłem niektórych aminokwasów egzogennych, czyli tych których organizm sam nie potrafi syntetyzować. Najwięcej w świeżych daktylach jest glicyny, leucyny, lizyny oraz kwasów asparaginowego i glutaminowego. Ponadto, daktyle zawierają dużo błonnika, co ma ogromne znaczenie w dzisiejszych czasach, kiedy spożycie włókna pokarmowego jest na bardzo niskim poziomie, a jego odpowiednia ilość stanowi podstawę prewencji w walce z nowotworami jelita grubego. W daktylach znajduje się główni nierozpuszczalna frakcja błonnika, której średnio w 100 g. świeżych daktyli znajduje się 5,76 g. przy 0,84 g. frakcji nierozpuszczalnej (M. U. Nasir i inni, 2015). Błonnik nierozpuszczalny wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku oraz wpływa na wydzielanie gastryny. Ponadto pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami, skracając czas kontaktu kału (zawierającego związki karcinogenne) z błoną śluzową jelita grubego, co zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu tego odcinka przewodu pokarmowego. Dzięki zwiększaniu uczucia sytości, zmniejsza ilość spożywanego pożywienia. Niska zawartość sodu i wysoka potasu jest korzystna dla osób z nadciśnieniem tętniczym.
Daktyle wykazują szereg pozytywnych właściwości, wśród których wyróżniamy:
obniżanie poziomu cholesterolu LDL w jelicie
działanie antyoksydacyjne, dzięki zawartości beta karotenu, luteiny i zeaksantyny
ograniczają pociąg do słodyczy, dzięki dużej zawartości chromu ( 40% RDA*), który hamuje apetyt na „słodkie”
wspomaganie pracy flory bakteryjnej jelit
przyspieszanie pasażu jelitowego
Wnioski
Jak widać daktyle stanowią znakomite źródło łatwo dostępnej energii, dzięki czemu mogą stanowić szybkie źródło uzupełnienia glikogenu w mięśniach i wątrobie, w trakcie, oraz zaraz po zakończeniu aktywności fizycznej. Charakteryzują się dużą wartością energetyczną, jednak w przeciwieństwie do normalnych słodyczy, zawierają one również dużą gęstość odżywczą. Dzięki zawartości błonnika, przeciwutleniaczy oraz witamin i minerałów, wydają się być jednym z tych produktów, które powinniśmy spożywać każdego dnia. Z powodzeniem mogą one zastąpić słodycze, jednak bez negatywnych konsekwencji ich spożywania. Pomimo tego, iż świeże daktyle są bardzo ciężko dostępne na naszym rynku, warto poświęcić chwilę na ich zakup i cieszyć się ich niewątpliwymi właściwościami prozdrowotnymi na co dzień
*RDA (ang. Recommended Dietary Allowances)- zalecanie dzienne spożycie
Źródła:
“A review on the nutritional content, functional properties and medicinal potential of dates”-Muhammad Umar Nasir, Sarfraz Hussain, Saqib Jabbar, Farhat Rashid, Nazia Khalid, Arshad Mehmood