Jak już wcześniej wspomniałam salicylany należą do organicznych związków chemicznych, które są solami bądź estrami kwasu salicylowego. Naturalnie występują w produktach takich jak: warzywa, owoce, orzechy, napoje, przyprawy oraz zioła. Ponadto znajdziemy ją również w niektórych lekach z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (polopiryna, aspiryna).
Salicylany wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz antybakteryjne. Stosowane są w leczeniu schorzeń o podłożu zapalnym, m.in. reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Salicylany, jak wiele związków może powodować wystąpienie reakcji alergicznych bądź nietolerancji pokarmowych. W tym przypadku u niektórych osób po spożyciu produktów żywnościowych zawierających kwas salicylowy może dojść do pojawienia się niepożądanych objawów. Najczęściej dotyczy to osób, u których występuje astma aspirynowa, bądź alergia na aspirynę.
Triada aspirynowa – najczęstsza forma niealergicznej nadwrażliwości na salicylany:
Dieta niskosalicylanowa – polega przede wszystkim na wykluczeniu z diety lub zmniejszenia podaży produktów bogatych w ten związek. Poziom tolerancji jest u każdego inny, dlatego należy dobierać produkty tak, aby wyeliminować występowanie objawów.
Produkty bogate w salicylany:
Podstawą tej diety powinny być natomiast produkty zbożowe, mleczne, mięso, jaja, warzywa tj. zielona i biała kapusta, fasolka, ziemniaki obrane ze skórki oraz owoce – banany, gruszki, granat, mango oraz papaja. Źródłem płynów będzie w tym przypadku woda, słaba herbata, napar z dzikiej róży oraz kawa bezkofeinowa. Przyprawy, które nie zawierają kwasu salicylowego to przede wszystkim sól morska, szafran oraz sos sojowy bez przypraw.
Dieta niskosalicylanowa zalecana jest wyłącznie osobom, u których występuje nietolerancja tego związku. Stosowanie diet eliminacyjnych zawsze wiążę się z ryzykiem niedoborów wybranych składników odżywczych w naszej diecie, dlatego nie powinniśmy ich stosować na własną rękę.