Sklepowe półki uginają się od masy produktów żywnościowych. Niejeden z nas wchodząc do sklepu łapie się za głowę i zastanawia, co wybrać. Czym powinien sugerować się konsument podczas zakupów? W jaki sposób wybrać produkty o dobrym składzie? Tego wszystkiego dowiesz się w dzisiejszym artykule.
Po pierwsze – SKŁAD. Zawsze, ale to zawsze należy czytać skład. Na szczęście producenci wychodzą na przeciw potrzeb konsumentów i coraz więcej produktów żywnościowych nie obejmuje zbędnych składników. Warto zwrócić uwagę, aby skład był przede wszystkim, jak najkrótszy, a główny składnik znajdował się na 1 miejscu oraz nie zawierał ukrytych źródeł cukrów (tj. syrop glukozowo-fruktozowy, maltoza, sacharoza, fruktoza, melasa). Ponadto był wolny od oleju palmowego, zbędnych konserwantów, ulepszaczy smaku, czy barwników. W przypadku zakupu produktów garmażeryjnych – MON (czyli mięsa oddzielonego mechanicznie).
Po drugie – WARTOŚĆ ODŻYWCZA. Tutaj musimy zwrócić uwagę, czy wartość odżywcza produktu jest podana na 100 g, czy na porcję. Ważna również jest zawartość białka, tłuszczy (w tym nasyconych), węglowodanów, błonnika oraz sodu. Parametry te świadczą, przede wszystkim o jakości danego produktu (kluczowe jest to podczas zakupu produktów typu „light”!).
Po trzecie – DATA WAŻNOŚCI. Czym się różnią terminy „należy spożyć do…” oraz „najlepiej spożyć przed?”
„Należy spożyć do…” – wyrażenie to odnosi się najczęściej do takich produktów, jak: nabiał, mięso, przetwory mięsne, czy niepasteryzowane soki, które mogą szybko się „zepsuć”. Po upływie tej daty, w produktach spożywczych zachodzą niekorzystne zmiany, negatywnie wpływające na nasze zdrowie.
„Najlepiej spożyć przed…” – jest to data minimalnej trwałości. Po tym czasie w produkcie mogą zachodzić niekorzystne zmiany wpływające na: kolor, smak oraz zapach. Natomiast nie wpływają one na nasze zdrowie.
Gdy już dowiedzieliśmy się, w jaki sposób należy czytać skład produktów żywnościowych warto poznać jeszcze kilka tipów, które pomogą nam zaoszczędzić pieniądze, zyskać zdrowie i przeciwdziałać marnotrawieniu żywności.
- Przed zakupami należy zrobić listę produktów NIEZBĘDNYCH do kupienia – w taki sposób zmniejszamy ryzyko zakupu zbędnych produktów.
- Produkty z krótką datą ważnością kupujemy w potrzebnych ilościach. Nie ma sensu kupować „na zapas”, coś czego nie zjemy i finalnie wyląduje w koszu.
- Nie róbmy zakupów będąc głodni – szereg badań dowodzi, iż robienie zakupów, gdy jesteśmy głodni przyczynia się do: kupowania wysokokalorycznych przekąsek oraz większej ilości produktów niż planowaliśmy. Jest to związane z uwalnianiem hormonu – greliny, która wpływa na korę przedczołową odpowiedzialną za ośrodek nagrody i motywacji.
- Przy zakupie mrożonek warto wziąć ze sobą torbę termoizolacyjną. Oczywiście, jeżeli chcemy w domu dalej przechowywać mrożonki w zamrażalce. Ponieważ produkty rozmrożone nie powinny być ponownie zamrażane. Wiąże się to ze zwiększonym ryzykiem rozwoju mikroorganizmów wpływających negatywnie na jakoś naszej żywności.
- Jakoś nie zawsze = cena. Większość producentów chce przyciągnąć nasze zainteresowanie ciekawym opakowaniem, napisem „BIO”, „EKO” i finalnie wyższą ceną.