logologologologo
  • Strona główna
  • Oferta
    • Plany żywieniowe pod zdrowie
    • Plany żywieniowe pod sport
    • Konsultacje
    • Badania
  • Quiz
  • Szkolenia
  • Sklep
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Zamówienie
  • Blog
  • Nasz Team
  • Kontakt
0
Ładowanie węglowodanami
Ładowanie węglowodanami – hit czy kit?
22 maja 2018
Weganizm- nie tędy droga
Weganizm – nie tędy droga
3 lipca 2018

Gluten – przyjaciel osób aktywnych fizycznie?

2 lipca 2018
GLUTEN - PRZYJACIEL OSÓB AKTYWNYCH FIZYCZNIE?

Dieta bezglutenowa stała się w ostatnich latach popularna: najpierw przeszły na nią gwiazdy, później, zachęceni wieloma doniesieniami medialnymi, zwykli zjadacze chleba. Przyszła i kolej na osoby aktywne – dieta bezglutenowa u sportowców miałaby pozytywnie wpływać na ich osiągi. Czy tak jest rzeczywiście? Czy istnieją korzyści z przejścia sportowca na dietę bezglutenową i z jakimi skutkami ubocznymi może się to wiązać?

Eliminacja glutenu z diety oznacza rezygnacje z produktów, które stanowią jedne z najczęściej spożywanych pokarmów przez osoby aktywne fizycznie, szczególnie przedstawicieli dyscyplin wytrzymałościowych (pieczywo, makarony, naleśniki, pierogi, płatki zbożowe). Zaobserwowano, że diety pozbawione glutenu zawierały niższą zawartość składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, selen, a także błonnika. Co więcej, ostatnie analizy oceniające skład odżywczy ponad 200 produktów bezglutenowych wykazały, iż cechują się one zwiększoną zawartością tłuszczu oraz zmniejszoną zawartością węglowodanów i białka. Przykładowo, chleb bezglutenowy zawierał dwukrotnie wyższą zawartość tłuszczu, i prawie trzykrotnie niższą zawartość białka w stosunku do glutenowego odpowiednika. Niższą wartość odżywczą wykazano także w przypadku bezglutenowych mąk, makaronów oraz wyrobów piekarniczych. Rezygnując z glutenu narażamy się na choroby związane z większym spożyciem tłuszczów nasyconych, cukru i soli: nadciśnienie, miażdżycę i otyłość.

Badanie “Sport Performance Optimization Research Team” przeprowadzone przez School of Health Science w Australii i Canadian Sport Institute1 jednoznacznie wskazuje, że spożywanie glutenu przez sportowców, którzy nie są na niego uczuleni i nie cierpią na zespół jelita drażliwego w żaden sposób nie wpływa na ich wyniki. 13 kolarzy (8 mężczyzn i 5 kobiet) przez 7 dni przestrzegało jednej z diet – tej, która w ogóle nie zawiera glutenu i tej, w której jego dzienna dawka wynosiła 16 g. Każdy z kolarzy wypróbował obie diety, z 10-dniowymi odstępami – nie wykazano żadnych różnic w ich osiągach.

Do podobnych wniosków doszła dietetyczka dr Felicia Stoler z American College of Sports Medicine, która od lat w swoich artykułach i udzielanych wywiadach podkreśla, że nie istnieją żadne dowody naukowe potwierdzające negatywny wpływ diety zawierającej gluten na nieuczulonych na niego sportowców i odwrotnie – nie ma dowodów na to, że dieta bezglutenowa u sportowców poprawia ich wyniki.

Warto też pamiętać, że gluten występuje w produktach zawierających węglowodany złożone, a więc np. w makaronie, kaszach, pieczywie. Ich obecność w diecie każdego sportowca jest niezbędna. To węglowodany złożone odpowiadają m. in. za odbudowę obecnego w mięśniach glikogenu. Do godziny po treningu powinniśmy więc dostarczyć organizmowi posiłek, w którym znajdzie się około 50 g węglowodanów. Pamiętajmy także, że dieta bezglutenowa u sportowców wiąże się z mniejszą ilością dostarczanego organizmowi błonnika, a to z kolei może oznaczać, jak udowodnili kolejni naukowcy, przyrost masy ciała.

Z kolei Japończycy dowiedli, że dieta bogata w gluten może wręcz pozytywnie wpływać na kondycję sportowca: hydrolizat glutenu obniża markery uszkodzenia mięśni u biegaczy i piłkarzy, korzystnie wpływa również na układ immunologiczny.
Można więc stwierdzić, że dieta bezglutenowa u sportowców będzie wskazana tylko w przypadku uczulenia na gluten
Jeśli jesteś zdrowy, wyeliminowanie glutenu z diety w niczym ci nie pomoże, a wręcz przeciwnie.

Może zaszkodzić . W jaki sposób? – Jest wiele efektów ubocznych stosowania diety bezglutenowej bez konsultacji ze specjalistą. Najczęstsze z nich to niedobór witamin z grupy B, problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, kłopoty z koncentracją, insulinooporność, a nawet cukrzyca typu 2. Nie rezygnuj z glutenu bo jako białko jest składnikiem niezbędnym dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania człowieka. Wartość odżywcza białka zbóż, w tym glutenu, jest mniejsza w porównaniu z białkami pochodzenia zwierzęcego – zawartymi w jajach, mięsie czy mleku.
Żadne z dotychczasowych badań naukowych nie potwierdza, by rezygnacja z glutenu pozytywnie wpływała na osiągnięcia sportowe. Istnieją z kolei dane mówiące, że dieta bezglutenowa może wręcz szkodzić sportowcom, a w najlepszym wypadku – nie mieć żadnego wpływu na wydolność organizmu6.

Bibliografia:
1. Lis D et al.: No Effects of a Short-Term Gluten-free Diet on Performance in Nonceliac Athletes. Med Sci Sports Exerc. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25970665
2. The Australian Institute of Sport (AIS) stand : http://www.ausport.gov.au/ais/nutrition/factsheets/special_diets/gluten-free_diets
3. Miranda J et al.: Nutritional differences between a gluten-free diet and a diet containing equivalent products with gluten. Plant Foods Hum Nutr. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24578088
4. Wild D et al.: Evidence of high sugar intake, and low fibre and mineral intake, in the gluten-free diet. Alimentary Pharmacology & Therapeutics,2010. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2036.2010.04386.x/full
5. De Palma et al.: Effects of a gluten-free diet on gut microbiota and immune function in healthy adult human subjects. British Journal of Nutrition,2009. http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=6371220
6. http://wformie24.poradnikzdrowie.pl/odzywianie/dieta-bezglutenowa-a-sport-czy-odstawienie-glutenu-poprawia-wyniki_45052.html

Udostępnij
0

Powiązane wpisy

5 POMYSŁÓW NA CIASTKA RYŻOWE
13 lutego 2019

5 pomysłów na ciastka ryżowe


Czytaj dalej
zdrowy fast food - czyli burger w 3 odmianach
13 lutego 2019

Zdrowy fast food – czyli burger w 3 odmianach


Czytaj dalej
Kopia Szablon do zdjęcia do bloga NIE DO EDYCJI 5 - Jak w sposób naturalny podnieść poziom testosteronu u mężczyzn?
5 lutego 2019

Jak w sposób naturalny podnieść poziom testosteronu u mężczyzn?


Czytaj dalej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • 5 POMYSŁÓW NA CIASTKA RYŻOWE0
    5 pomysłów na ciastka ryżowe
    13 lutego 2019
  • zdrowy fast food - czyli burger w 3 odmianach0
    Zdrowy fast food – czyli burger w 3 odmianach
    13 lutego 2019
  • Kopia Szablon do zdjęcia do bloga NIE DO EDYCJI 5 80x80 - Jak w sposób naturalny podnieść poziom testosteronu u mężczyzn?0
    Jak w sposób naturalny podnieść poziom testosteronu u mężczyzn?
    5 lutego 2019
  • tarczyca zdj gł 80x80 - 5 rzeczy, które musisz wiedzieć o diecie w tarczycy0
    5 rzeczy, które musisz wiedzieć o diecie w tarczycy
    31 stycznia 2019
  • 5 PRZEKĄSEK DO ZABRANIA W SKAŁY0
    5 przekąsek do zabrania w skały
    30 stycznia 2019

Społeczności

  • Zobacz profil CEZiSteam’ na Facebook
  • Zobacz profil CEiS6’ na Twitter
  • Zobacz profil CEZiSteam’ na Instagram

Tagi

aktywność fizyczna anna falisz badania Bartłomiej Dorożyński bóle brzucha cezis dieta dietetyk dietetyk kliniczny dietetyk sportowy energia fitness gluten hokej IBS jedzenie kolarstwo książka kulturystyka Marcin Magiera mateusz gawełczyk nawodnienie odchudzanie paleodieta piłka nożna problemy żołądkowo-jelitowe pływanie racjonalne odżywianie recenzja siatkówka sport sportowcy suplementacja syrop glukozowo-fruktozowy testosteron trening trening jelita tłuszcze weganizm wegetarianizm wodorowęglany zdrowie śniadania śniadanie żywienie

Gdzie jesteśmy?

Katowice
ul. Kościuszki 55/2

robotics home footerline


Regulamin
Polityka prywatności

Facebook

Na skróty

  • Plan pod ZDROWIE
  • Plan pod SPORT
  • Konsultacje
  • Badania
  • Produkty
  • Blog
  • O nas

Kontakt

Mateusz Gawełczyk
531 986 031
m.gawelczyk@cezis.pl

Marcin Magiera
517 654 437
m.magiera@cezis.pl

Anna Falisz
516 451 951
a.falisz@cezis.pl

© 2018 Cezis. Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: DB Elite Team