Warto tutaj wspomnieć o definicji głodu oraz sytości. Głód – określany jest jako fizjologiczna potrzeba jedzenia, natomiast sytość – jest to stan pełnego nasycenia i przyjemnego uczucia pełności w żołądku.
Wpływ żywności na sytość w czasie przestawia tzw. „kaskada sytości”, jest to model, który definiuje cztery etapy i pozwala na ocenę mechanizmów wpływających na sytość organizmu.
PRODUKT | IS (%) |
ziemniaki, gotowane | 323 |
ryby | 225 |
płatki owsiane | 209 |
pomarańcze | 202 |
jabłka | 197 |
makaron pełnoziarnisty | 188 |
wołowina | 176 |
winogrona | 162 |
pieczywo pełnoziarniste | 154 |
jajka | 150 |
ser żółty | 146 |
ryż biały | 138 |
ryż brązowy | 132 |
ciastka | 120 |
makaron pszenny | 119 |
banany | 118 |
płatki kukurydziane | 118 |
chleb pszenny | 100 |
lody | 96 |
jogurt | 88 |
orzechy | 84 |
baton “mars” | 70 |
pączki | 68 |
croissant | 47 |
Badanie wykazało, że największe uczucie sytości dają nam produkty pełnoziarniste o niskim indeksie glikemicznym i bogate w błonnik oraz białko zwierzęce. Natomiast najmniejsze uczucie sytości występuje po spożyciu produktów wysoko-przetworzonych. Wskaźnik ten, może okazać się pomocy podczas stosowania diet niskokalorycznych.
Otóż nie, przeprowadzone badanie sprawdzało wyłącznie subiektywne odczucia po spożyciu danego produktu. Musimy pamiętać o tym, że w dietetyce nic nie jest czarno-białe, za spożywaniem posiłków i wszelkiego rodzaju produktów żywnościowych kryje się szereg reakcji fizjologicznych, psychologicznych oraz społecznych.
– Bellisle F., Blundell J. E.: Satiation, satiety: concepts and organization of behavior. W: Satiation, satiety and the control of food intake: theory and practice. Ed. J. E. Blundell, F. Bellisle. Oxford : Woodhead Publishing, 2013, 8-10
– Holt, S. H. Miller J. C., Petocz P., Farmakalidis E.: A satiety index of common foods. Eur. J. Clin. Nutr. 1995, 49, 9, 675
-Skotnicka M. i in., Rola składników odżywczych w regulacji sytości organizmu, Ann. Acad. Med. Gedan., 2015, 45, 79-87
– Galiński G. i in., Ocena indeksu sytości wybranych produktów spożywczych w zależności od wieku badanych osób, Probl Hig Epidemiol, 2013, 94(2), 321-323