Jedz sezonowo – w dzisiejszych czasach powiedzenie to teoretycznie powinno stracić swoją wartość. Gdyż na sklepowych pułkach przez cały rok mamy dostęp do większości produktów żywnościowych niezależnie od pory roku. Natomiast, czy jest to dla nas dobre rozwiązanie?
To zależy od grupy produktów żywnościowych. W sklepach sezonowością powinniśmy kierować się przede wszystkim przy wyborze warzyw i owoców. Bo to one są źródłem wielu składników odżywczych. Transport z dalekich krajów często wiąże się ze stosowaniem konserwantów. Ponadto zbiór warzyw i owoców odbywa się jeszcze one nie są dojrzałe. Co negatywnie wpływa zarówno na ich smak, ale przede wszystkim utratę wielu cennych witamin i składników mineralnych.
Zatem jakie owoce i warzywa powinniśmy wybierać o danej porze roku?
- styczeń, luty, marzec – jarmuż, pasternak, topinambur.
- kwiecień – rzodkiew, szpinak, pomidor, sałata.
- maj – agrest, botwina, cebula dymka, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, ogórek, rabarbar, pomidor, szczaw, szpinak, szparagi białe i zielone.
- czerwiec – rzodkiew, cebula dymka, kapusta pekińska, truskawki,, kalafior, kalarepa, sałata, szparagi, rabarbar, porzeczka czarna, brzoskwinie, szpinak, groszek zielony, poziomka, czereśnie, koper.
- lipiec – rzodkiew, cebula dymka, kapusta pekińska, burak ćwikłowy, pomidor, fasolka szparagowa, truskawki, agrest, kalafior, brokuł, kalarepa, ogórek, sałata, rabarbar, groszek zielony, bób, malina, poziomka, borówka amerykańska, porzeczka czarna, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie, koper, karczoch, kabaczek, bakłażan.
- sierpień – rzodkiew, cebula dymka, kapusta pekińska, seler naciowy, pomidor, fasolka szparagowa, agrest, kalafior, brokuł, kalarepa, ogórek, sałata, rabarbar, groszek zielony, bób, malina, poziomka, borówka amerykańska, wiśnie, koper, karczoch, kabaczek, bakłażan, patison, kukurydza, mirabelki, śliwki, jeżyny, aronia, cukinia.
- wrzesień – rzodkiew, kapusta pekińska, seler naciowy, pomidor, kalafior,brokuł, kalarepa, ogórek, sałata, malina, poziomka, morela, brzoskwinie, koper, karczoch, kabaczek, bakłażan, patison, kukurydza, mirabelki, śliwki, jeżyny, pigwy, aronia, cukinia, cykoria.
- październik – jarmuż, brukiew, rzodkiewka, kapusta pekińska, pomidor, kalafior, brokuł, kalarepa, ogórek, sałata, ziemniaki, malina, koper, karczoch, kabaczek, bakłażan, patison, śliwki, jeżyny, aronia,cukinia, dynia, pasternak, winogrona, dzika róża.
- listopad – jarmuż, brukiew, rzodkiewka, kapusta pekińska, brokuł, szpinak, pasternak, żurawina, brukselka.
- grudzień – jarmuż, brukiew, pasternak, brukselka.
Dostępne cały rok: burak, cebula, czosnek, kapusta biała i czerwona, marchew, pietruszka (korzeń), por, seler (korzeń), ziemniaki, fasola, orzechy włoskie, jabłka, gruszki.
Ale co zrobić jeżeli, np zimą mamy ochotę na truskawki, a latem na dynię? Wystarczy w danym sezonie zamrozić warzywa oraz owoce i cieszyć się ich smakiem poza sezonem.
Wybierając sezonowe produkty żywnościowe wspieramy nasze środowisko oraz lokalny rynek. Ponadto wprowadzamy w taki sposób ogromną różnorodność do naszych codziennych jadłospisów. Co za tym idzie? Więcej witamin i składników mineralnych, które odpowiadają za nasze zdrowie.
Dlatego warto jeść sezonowo – gdyż jak widać ma to same zalety!