Wraz z rozwojem sportowym zawodnicy-amatorzy szukają pomocy u specjalistów, którzy pomogą im rozwijać ich umiejętności i stawać się coraz to lepszą wersją samego siebie. Po podjęciu współpracy z trenerem, dalej z fizjoterapeutą, często kolejnym wyborem jest współpraca z dietetykiem. Kiedy zawodnik powinien rozważyć współpracę z dietetykiem? W czym może pomóc dietetyk zawodnikowi amatorowi? Jak długo powinna trwać współpraca, aby zauważyć znaczące efekty? Czy można pracować z dietetykiem całkowicie online? Na wszystkie pytania odpowiedź możesz znaleźć w dalszej części.
Pewnie tak jak większości osób nasuwa Ci się od razu odpowiedź- „Kiedy Twoja masa ciała przekroczyła granice przyzwoitości”. Choć oczywiście jest to całkiem dobry powód do podjęcia współpracy z dietetykiem, to z całą pewnością nie jest on jedyny. Patrząc przez pryzmat potrzeb zawodnika to można wymienić kilka sytuacji, które byłby dobrym momentem do nawiązania współpracy z dietetykiem. Zaliczyć do nich możemy:
W praktyce każdy z tych powodów jest tak samo ważny i może mieć swoje podłoże w nieprawidłowym odżywianiu. Wiele z nich udaje się rozwiązać właśnie poprzez zmienę nawyków żywieniowych, co czasem może sprowadzić się tylko do kilku niewielkich zmian. Musisz mieć jednak świadomość, że choć powodów wielu problemów można upatrywać w jedzeniu, to nie wszystko da się rozwiązać dietą. Czasem do osiągnięcia pożądanego efektu niezbędne będzie współdziałanie pomiędzy trenerem, dietetykiem, lekarzem i fizjoterapeutą, którzy działając dla dobra zawodnika są w stanie osiągnąć zamierzony cel. Przykładem współdziałania pomiędzy trenerem i dietetykiem może być zastosowanie strategii treningu z niską dostępnością glikogenu mięśniowego. Strategia ta może pomóc w poprawie wyników osiąganych przez zawodnika, którzy działając dla dobra zawodnika są w stanie osiągnąć zamierzony cel. Przykładem współdziałania pomiędzy trenerem i dietetykiem może być zastosowanie strategii treningu z niską dostępnością glikogenu mięśniowego, która może pomóc w poprawie wyników osiąganych przez zawodnika.
Warto zwrócić również uwagę na czas rozpoczęcia współpracy w odniesieniu do części sezonu, w jakiej znajduje się zawodnik. Najkorzystniej byłoby rozpocząć współpracę z dietetykiem po zakończeniu całego sezonu i przed okresem roztrenowania lub tuż po jego zakończeniu. Ostatni dzwonek na takie działania to czas na kilka-kilkanaście tygodni przed startem docelowym. W innym przypadku większe zmiany w diecie i suplementacji mogę nie być rozsądnym rozwiązaniem, gdyż obie strony będą miały za mało czasu aby się poznać. W dodatku zadziałanie niektórych suplementów wymaga czasu (nawet kilku miesięcy). Co więcej każdy z suplementów i każdą ze strategii żywieniowych należy sprawdzić podczas treningu i mniej ważnego startu.
Choć dla wielu osób dietetyk kojarzy się z osobą, której celem jest redukowanie tkanki tłuszczowej z zawodnikiem, to tak naprawdę praca dobrego dietetyka sportowego jest bardziej obszerna. Przede wszystkiem celem nadrzędnym powinno być osiągnięcie z zawodnikiem możliwie jak najlepszego stanu zdrowia, aby minimalizować ryzyko kontuzji, infekcji czy przetrenowania. W dalszym etapie do działań dietetyka należy optymalizacja żywienia pod kątem celu z jakim zawodnik się do niego zgłasza.
Należy przy tym wszystkim wziąć pod uwagę preferencje żywieniowe zawodnika, jego styl życia, obowiązki zawodowe, zdolności kulinarne i czas jakim dysponuje na przygotowanie posiłków. Optymalizacja żywienia może przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej lub rozwoju masy mięśniowej. Co więcej powinna ona przede wszystkim umożliwić zawodnikowi realizację założeń treningowych. To właśnie dostosowywanie planu żywieniowego pod plan treningowy powinno być głównym działaniem dietetyka. Z jednej strony pozwoli to zawodnikowi na prawidłową regenerację, a z drugiej wykształtuje u niego prawidłowe nawyki żywieniowe.
Moim osobistym celem jest nauczenie zawodników prawidłowego jedzenia nie tylko na codzień, ale również podczas aktywności fizycznej oraz po jej zakończeniu. Zawodnik powinien nauczyć się jakie ilości konkretnych produktów powinien spożyć w trakcie oraz po zakończeniu treningu w zależności od jego czasu trwania i charakterystyki. Wprowadzenie odpowiednich strategii żywieniowych może przyczynić się do poprawy zdolności wysiłkowych nie tylko w sposób pośredni, ale również bezpośrednio mogą one stanowić bodziec treningowy.
W zależności od celu podjęcia współpracy z dietetykiem jej efekty możesz zauważyć w krótkim okresie czasu, np. poprawę regeneracji, a inne mogą wymagać więcej czasu, np. redukcja tkanki tłuszczowej. W przypadku większości amatorów jednym z celów, bo zwykle jest ich więcej niż jeden, jest redukcja tkanki tłuszczowej. Chcąc umożliwić zawodnikowi odpowiednią regenerację po wysiłku i jednocześnie umożliwić mu redukcję tkanki tłuszczowej poruszamy się na cienkiej granicy. Dlatego też bardzo często redukcją tkanki tłuszczowej zachodzi w tempie do 0,5 kg/tydzień. Jeżeli chodzi o poprawę ogólnie pojętej regeneracji to rezultaty są niemal natychmiastowe. Poprawa dostępności energii i uzupełnienie glikogenu mięśniowego to kwestia kilkudziesięciu godzin. Pierwszą poprawę samopoczucia można więc dostrzec bardzo szybko. Podobnie przedstawia się sprawa poprawy samopoczucia i większej ilości energii podczas długotrwałego wysiłku. Odpowiednia strategia żywieniowa podczas takiej jednostki treningowej może skutecznie poprawić zdolności wysiłkowe.
Przy wykorzystaniu obecnych środków komunikacji praca na odległość nie stanowi dzisiaj żadnego problemu. Konsultacja może odbyć się poprzez telefon, przy wykorzystaniu Skype lub rozbudowanego formularze, który zbierze wszystkie informacje niezbędne do rozpoczęcia współpracy. Jedyne czego na ten moment nie jesteśmy w stanie zrobić na odległość to dokonać stosownych pomiarów, ale takie można wykonać na większości siłowni w dużych miastach.
Wśród zawodników, z którymi pracuje są przedstawiciele Meksyku czy Peru i szansa, że kiedykolwiek spotkam ich osobiście jest niewielka. Mimo to nie przeszkadza nam to w dobrej współpracy od kilkunastu miesięcy. Otrzymując dostęp do platformy, za pomocą której zawodnik otrzymuje plan treningowy od trenera jesteśmy w stanie zaplanować dietę dokładnie pod jednostki treningowe, które zawodnik ma zaplanowane w danym tygodniu. Wymaga to dużego nakładu pracy, ale mamy wtedy bardzo dużą kontrolę nad całym procesem. Wiemy, że zawodnik otrzymuje odpowiednią ilość energii i składników odżywczych dokładnie wtedy, kiedy ich potrzebuje.
Jeżeli widzisz u siebie pole do poprawy i chciałbyś podjąć z nami współpracę napisz do nas, a my dołożymy wszelkich starań aby ten sezon był najlepszy jaki możesz sobie wymarzyć.