logologologologo
  • Strona główna
  • Oferta
    • Plany żywieniowe “ZDROWIE”
    • Plany żywieniowe “FITNESS”
    • Plany żywieniowe “PERFORMANCE”
    • Konsultacje
    • Szkolenia
    • Badania
  • Quiz
  • Szkolenia
  • Sklep
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Zamówienie
  • Blog
  • Podcast
  • Nasz Team
  • Kontakt
0
Beta-alanina- uniwersalny suplement w sporcie?
Beta-alanina- uniwersalny suplement?
31 lipca 2019
Odżywka białkowa - kiedy po nią sięgać
Odżywka białkowa – kiedy po nią sięgać?
13 sierpnia 2019

5 przepisów na obiad w 20 minut

31 lipca 2019
5 pomysłów na obiad w 20 minut - 5 przepisów na obiad w 20 minut

Szukasz pomysłu na obiad, którego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut? To świetnie trafiłeś! Przygotowaliśmy dla Ciebie 5 przepisów na pełnowartościowe i zdrowe obiady. Każdy z nich jest prosty w wykonaniu, a lista potrzebnych składników wynosi maksymalnie 6. Ponadto warto podkreślić, że zdrowe nie oznacza trudne.

Oto 5 przepisów na obiad w 20 minut:

  1. Kremowe spaghetti ze szpinakiem

Składniki:

  • mięso z piersi indyka (można również zastąpić tofu) – 100 g
  • makaron spaghetti pełnoziarnisty – 70 g
  • szpinak – 100 g
  • serek naturalny do smarowania – 30 g
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente. Mięso pokrój.
  2. Na patelni z oliwą podduś indyka razem ze szpinakiem. Dopraw wedle uznania.
  3. Zawartość patelni wymieszaj z serkiem i makaronem.

2. Kasza gryczana z soczewicą i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • kasza gryczana – 50 g
  • soczewica czerwona – 50 g
  • pasta Ajvar – 1 łyżka
  • pestki dyni – 1 łyżka
  • pomidory suszone – 30 g
  • natka pietruszki
  1. Kaszę i soczewicę ugotować, następnie wymieszać z pastą Ajvar.
  2. Dodać pokrojone pomidory, pestki dyni i natkę pietruszki.
  3. Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.

3. Dorsz gotowany na parze z ziemniaczkami i mizerią

Składniki:

  • filet z dorsza – 150 g
  • ziemniaki – 250 g
  • ogórek zielony – 50 g
  • jogurt naturalny – 40 g
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1.  Dorsza doprawić przyprawą do ryb i ugotować na parze razem z ziemniaczkami w mundurkach.
  2. W międzyczasie ogórka pokroić na plasterki i polać jogurtem doprawionym solą, pieprzem i oliwą.

4. Kolorowe risotto

Składniki:

  • mielony filet z kurczaka – 150 g
  • ryż brązowy – 50 g
  • kukurydza konserwowa – 2 łyżki
  • groszek zielony – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować.
  2. Mięso poddusić na oliwie z ulubionymi przyprawami.
  3. Wszystkie składniki razem wymieszać.

5. Warzywa na patelnię z ciecierzycą

Składniki:

  • włoskie warzywa na patelnie – 150 g
  • ciecierzyca w zalewie – 150 g
  • ryż lub kasza – 50 g
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1.  Warzywa i cieciorkę wrzuć na patelnię, duś do miękkości. W razie potrzeby podlej wodą.
  2. Ugotuj ryż lub kaszę, wymieszaj z warzywami.

 

Każda z powyższych propozycji zawiera wartościowe źródła białka, tłuszczy, węglowodanów oraz składników mineralnych. Wielu z nas obawia się, że zmiana stylu życia, przejście na dietę, czy zdrowe jedzenie wiąże się wyłącznie z jedzeniem sałatek i ewentualnym piciem koktajli. Jak widać rzeczywistość jest zupełnie inna. A przygotowanie pysznego i zdrowego posiłku nie wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych rodem z Masterchefa. Jedynie czego potrzebujemy – to chęci i zdrowego podejścia do tematu.

Udostępnij
0

Powiązane wpisy

YŻWIARSTWO 940x720 - Łyżwiarstwo szybkie okiem dietetyka
5 grudnia 2019

Łyżwiarstwo szybkie okiem dietetyka


Czytaj dalej
wegańskie źródła białka
3 grudnia 2019

Wegańskie źródła białka


Czytaj dalej
Jak uniknąć CVD_
27 listopada 2019

Jak uniknąć CVD?


Czytaj dalej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • YŻWIARSTWO 80x80 - Łyżwiarstwo szybkie okiem dietetyka0
    Łyżwiarstwo szybkie okiem dietetyka
    5 grudnia 2019
  • wegańskie źródła białka0
    Wegańskie źródła białka
    3 grudnia 2019
  • avatars 000624501261 log84f t500x500 80x80 - Zaplecze Sportu- Odc. 15 Łukasz Kabelis-Szostakowski0
    Zaplecze Sportu- Odc. 15 Łukasz Kabelis-Szostakowski
    2 grudnia 2019
  • Jak uniknąć CVD_0
    Jak uniknąć CVD?
    27 listopada 2019
  • 5 pomysłów na komosę ryżową0
    5 pomysłów na komosę ryżową
    20 listopada 2019

Społeczności

  • Zobacz profil CEZiSteam’ na Facebook
  • Zobacz profil CEiS6’ na Twitter
  • Zobacz profil CEZiSteam’ na Instagram

Tagi

aktywność fizyczna anna falisz badania Bartłomiej Dorożyński bóle brzucha bóle mięśni cezis dieta dieta sportowca dietetyk dietetyka dietetyka sportowa dietetyk kliniczny dietetyk sportowy DOMS gluten IBS jedzenie kolarstwo książka kulturystyka Marcin Magiera Martyna Wesołowska mateusz gawełczyk nawodnienie odchudzanie owoce paleodieta problemy żołądkowo-jelitowe przepisy pływanie recenzja sport sportowcy suplementacja suplementy syrop glukozowo-fruktozowy trening weganizm zdrowie śniadania śniadanie żywienie żywienie w sporcie żywność

Gdzie jesteśmy?

Katowice
ul. Kościuszki 55/2



Regulamin
Polityka prywatności

Facebook

Na skróty

  • Plan ZDROWIE
  • Plan FITNESS
  • Plan PERFORMANCE
  • Konsultacje
  • Szkolenia
  • Badania
  • Produkty
  • Blog
  • O nas

Kontakt

Mateusz Gawełczyk
531 986 031
m.gawelczyk@cezis.pl

Marcin Magiera
517 654 437
m.magiera@cezis.pl

Anna Falisz
516 451 951
a.falisz@cezis.pl

© 2018 Cezis. Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: DB Elite Team