logologologologo
  • Strona główna
  • Oferta
    • Plany żywieniowe pod zdrowie
    • Plany żywieniowe pod sport
    • Konsultacje
    • Badania
  • Quiz
  • Szkolenia
  • Sklep
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Zamówienie
  • Blog
  • Nasz Team
  • Kontakt
0
blog 45 80x80 - Odstaw mleko, włącz produkty mleczne w dietę
Lekkim piórem dietetyka: o mięsie, które jest rakotwórcze
27 kwietnia 2018
blogg2 80x80 - Odstaw mleko, włącz produkty mleczne w dietę
Tkanka tłuszczowa- jej rodzaje i lokalizacja
30 kwietnia 2018

Odstaw mleko, włącz produkty mleczne w dietę

30 kwietnia 2018
bogg30a - Odstaw mleko, włącz produkty mleczne w dietę
Mleko jest produktem, które towarzyszy nam od pierwszych dni po urodzeniu. Oczywiście mleko matki jest dla nas bezcenne przez pierwsze miesiące życia. Jednak z biegiem czasu, zamieniamy mleko matki, na mleko krowie, a to już takie bezcenne nie jest. Jeżeli przyjrzymy się zwierzętom, to okaże się, że żadne z nich w wieku dorosłym mleka nie pije. Mało tego, żadne z nich nie spożywa mleka innego gatunku. Człowiek robi jedno, jak i drugie. W dzisiejszych czasach mleko obok glutenu stanowi najbardziej gorący i kontrowersyjny temat. Trzeba pamiętać jednak, że dostarcza ono pełnowartościowego białka, wapnia, witaminy D oraz cukru. Tak, w mleku procentowo najwięcej znajduje się cukru. Oczywiście jak w przypadku większości tematów związanych z odżywianiem, istnieją badania które sobie przeczą. Dzisiaj, przybliżymy Wam kohortowe badania szwedzkich naukowców, przeprowadzone na ponad 100 tysiącach osób, które niekoniecznie ukazuje mleko w dobrym świetle.

Metodologia

Pod uwagę wzięto dwa badania w celu znalezienia potencjalnego powiązania pomiędzy spożyciem mleka, a śmiertelnością i złamaniami kości.

  • Pierwsze badanie (1987-1990), którym objęte były kobiety dotyczyło rutynowej mammografii, podczas której badane wypełniały kwestionariusz dotyczący ich diety i stylu życia. W 1997 roku wysłano kolejne kwestionariusze do tych kobiet, które jeszcze żyły. Wyniki obu wzięto pod uwagę w omawianym badaniu.

  • Drugie badania (1997) również polegało na wypełnieniu kwestionariuszy dotyczących diety i stylu życia, tym razem przez mężczyzn.

Wyniki

Średnie spożycie mleka na początku badania wynosiło 240 i 290 g/dzień odpowiednio dla pierwszego i drugiego badania. Wraz ze wzrostem spożycia mleka notowano wzrost spożycia innych składników odżywczych, jak również wyższe spożycie energii. Natomiast wraz ze wzrostem spożycia mleka obniżało się spożycie alkoholu. W przypadku pierwszego badania zauważono pozytywny związek pomiędzy spożyciem mleka, a śmiertelnością jak i złamaniami, zwłaszcza szyjki kości udowej. U kobiet zauważono wyższą liczbę zgonów (skorygowany współczynnik ryzyka 1.15 dla każdej szklanki mleka), z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego również 1,15 dla każdej szklanki mleka, z powodu taka 1,07 dla każdej szklanki mleka. Spożycie mleka odpowiadające trzem lub więcej szklanek mleka dziennie (średnio 680 g. dziennie) w porównaniu do mniej niż jednej szklanki mleka dziennie (60 g dziennie) było powiązane z wyższym ryzykiem śmiertelności. Również podwyższone było ryzyko złamania kości u kobiet spożywających trzy lub więcej szklanek mleka dziennie. Analiza drugiego badania również wykazała wyższe ryzyko śmierci w związku z dużym spożywaniem mleka, jednakże wzrost ten był mniej zauważalny niż w przypadku kobiet. Natomiast u mężczyzn nie zaobserwowano wzrostu ryzyka złamań kości w wyniku konsumpcji powyżej 3 szklanek mleka dziennie.

Co ciekawe, zupełnie odwrotnie przedstawiają się wyniki dotyczące spożycia serów lub fermentowanych produktów mlecznych. Wzrost spożycia tego rodzaju produktów u kobiet był powiązany z mniejszą śmiertelnością oraz niższą liczbą złamań kości. Ryzyko to zmniejszało się wraz z każdą spożytą porcją tych produktów o 10-15%. U mężczyzn z uwagi na nieco odmienną metodologię badania efekt był mniej zauważalny lub nie istniał wcale.

Wnioski

Z uwagi na zaobserwowany związek pomiędzy spożyciem mleka, a markerami stresu oksydacyjnego (8-iso-PGF2α) oraz stanem zapalnym (IL-6), które wpływają negatywnie na mineralizację kości, słusznym wydaje się ograniczenie mleka w diecie. Stanowisko mija się znacząco od tego o czym powszechnie informują nas media masowe. Jednocześnie, nie ma powodu aby wykluczać sery oraz fermentowane produkty mleczne z naszej diety, które nie wykazały negatywnego wpływu na stan mineralny kości oraz nie podnosiły wskaźnika śmiertelności.

Komentarz

Badanie jak i wyciągniete wnioski są w dużym stopniu tłumaczenie pracy podanej w źródłach. Nie odzwierciedlają one zdania autora, a jedynia mają na celu zaznajomienie czytelnika z omawianą publikacją.

Źródła:

  1. Michaëlsson, K., Wolk, A., Langenskiöld, S., Basu, S., Lemming, E. W., Melhus, H., & Byberg, L. (2014). Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. Bmj, 349, g6015.

Udostępnij
0

Powiązane wpisy

5 POMYSŁÓW NA CIASTKA RYŻOWE
13 lutego 2019

5 pomysłów na ciastka ryżowe


Czytaj dalej
zdrowy fast food - czyli burger w 3 odmianach
13 lutego 2019

Zdrowy fast food – czyli burger w 3 odmianach


Czytaj dalej
Kopia Szablon do zdjęcia do bloga NIE DO EDYCJI 5 - Jak w sposób naturalny podnieść poziom testosteronu u mężczyzn?
5 lutego 2019

Jak w sposób naturalny podnieść poziom testosteronu u mężczyzn?


Czytaj dalej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • 5 POMYSŁÓW NA CIASTKA RYŻOWE0
    5 pomysłów na ciastka ryżowe
    13 lutego 2019
  • zdrowy fast food - czyli burger w 3 odmianach0
    Zdrowy fast food – czyli burger w 3 odmianach
    13 lutego 2019
  • Kopia Szablon do zdjęcia do bloga NIE DO EDYCJI 5 80x80 - Jak w sposób naturalny podnieść poziom testosteronu u mężczyzn?0
    Jak w sposób naturalny podnieść poziom testosteronu u mężczyzn?
    5 lutego 2019
  • tarczyca zdj gł 80x80 - 5 rzeczy, które musisz wiedzieć o diecie w tarczycy0
    5 rzeczy, które musisz wiedzieć o diecie w tarczycy
    31 stycznia 2019
  • 5 PRZEKĄSEK DO ZABRANIA W SKAŁY0
    5 przekąsek do zabrania w skały
    30 stycznia 2019

Społeczności

  • Zobacz profil CEZiSteam’ na Facebook
  • Zobacz profil CEiS6’ na Twitter
  • Zobacz profil CEZiSteam’ na Instagram

Tagi

aktywność fizyczna anna falisz badania Bartłomiej Dorożyński bóle brzucha cezis dieta dietetyk dietetyk kliniczny dietetyk sportowy energia fitness gluten hokej IBS jedzenie kolarstwo książka kulturystyka Marcin Magiera mateusz gawełczyk nawodnienie odchudzanie paleodieta piłka nożna problemy żołądkowo-jelitowe pływanie racjonalne odżywianie recenzja siatkówka sport sportowcy suplementacja syrop glukozowo-fruktozowy testosteron trening trening jelita tłuszcze weganizm wegetarianizm wodorowęglany zdrowie śniadania śniadanie żywienie

Gdzie jesteśmy?

Katowice
ul. Kościuszki 55/2

robotics home footerline


Regulamin
Polityka prywatności

Facebook

Na skróty

  • Plan pod ZDROWIE
  • Plan pod SPORT
  • Konsultacje
  • Badania
  • Produkty
  • Blog
  • O nas

Kontakt

Mateusz Gawełczyk
531 986 031
m.gawelczyk@cezis.pl

Marcin Magiera
517 654 437
m.magiera@cezis.pl

Anna Falisz
516 451 951
a.falisz@cezis.pl

© 2018 Cezis. Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: DB Elite Team