To książka dla ludzi którzy zajmują się dietetyką na co dzień, chcą poszerzyć swoją wiedzę lub szukają fachowych informacji. Tutaj je znajdą. Maksimum wiedzy, bez zbędnych treści. Każdy z rozdziałów podzielony jest na podrozdziały, dzięki czemu całość jest bardziej przejrzysta, a czytelnik jest w stanie szybko znaleźć informacje, na interesujący go temat. Książkę czyta się bardzo dobrze, prezentowane w niej treści są usystematyzowane, tak więc czytelnik nie porusza się w chaosie. To kompendium wiedzy, która jest niezbędna dla każdego studenta dietetyki, nauk o żywieniu, jak również dla osób, które już działają w zawodzie. Treści zawarte w rozdziałach są bogate, oraz pisane językiem jasnym i zrozumiałym dla czytelnika.
Najważniejsze informacje, zostały przedstawione za pomocą schematów, zebrane w tabele, co ułatwia naukę zawartych w nich treści. W tekście pojedyncze wyrazy, czy zagadnienia zostały wytłuszczone, dzięki temu, czytelnik wie na co szczególnie zwrócić uwagę.
W książce omówiono zagadnienia dotyczące podstaw żywienia człowieka, a także żywienie w różnych jednostkach chorobowych. Bardzo szczegółowo zostały przedstawione rodzaje diet i sposoby ich zastosowania. Przejrzyste i klarowne omówienie zagadnień oraz zawarte w podręczniku informacje o nowościach na rynku farmakologicznym i spożywczym sprawiają, że książka może być przydatna także dla osób zawodowo niezwiązanych z tym tematem.
Rozdział III dotyczący żywienia w różnych jednostkach chorobowych, został usystematyzowany według chorób poszczególnych układów, co ułatwia wyszukiwanie zaleceń pod daną jednostkę chorobową. Czytelnik znajdzie tu zalecenia dotyczące wielu chorób, różnych układów w naszym ciele. W wydaniu tym bardzo dobrze zostały przedstawione zalecenia żywieniowe i postępowanie dietetyczne w chorobach nerek. Wydają się one bardziej czytelne i łatwiejsze do przyswojenia, w porównaniu z informacjami w wydaniach wcześniejszych. Brakuje niestety podrozdziału, który byłby poświęcony chorobom układu endokrynologicznego, np. chorobom tarczycy, czy zaburzeniom autoimmunologicznym, o których w ostatnim czasie mówi się bardzo dużo, a w których odpowiednie żywienie odgrywa bardzo ważną rolę.
W podręczniku znajdziemy wiele informacji na temat leczenia żywieniowego, które również w ostatnich latach zyskało szersze poznanie . W podrozdziale mu poświęconym, znajdziemy najważniejsze informacje o tej dziedzinie medycyny, jak również będziemy mogli zapoznać się z preparatami do żywienia dojelitowego i pozajelitowego, które zostały tu opisane w formie tabel.
Rozdział poświęcony żywieniu dzieci zdrowych i chorych, podobnie jak trzy poprzednie, również został przedstawiony dość obszernie. Znajdziemy tu aktualne informacje dotyczące żywienia dzieci, aktualne schematy żywieniowe niemowląt karmionych piersią i mieszankami zastępczymi. Poszczególne podrozdziały opisują zalecenia żywieniowe w różnych jednostkach chorobowych, alergiach i innych schorzeniach, które dotykają dzieci. Podobnie jak w poprzednich rozdziałach najważniejsze informacje zostały pogrubione, przedstawione za pomocą schematów, tabel.
Serdecznie polecamy każdemu studentowi dietetyki i nauk o żywności, ale także osobom, które interesują się żywieniem.