Asker Jeukendrup
Profesora Askera Jeukendrupa miałem okazję poznać podczas I Zjazdu Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej, którego jestem współzałożycielem. Podczas tego spotkania okazało się, że na żywo jest jeszcze bardziej uprzejmym, życzliwym i wesołym człowiekiem, niż może się to wydawać podczas śledzenia jego poczynań w mediach społecznościowych. Myślę, że dla wielu dietetyków sportowych Profesor może być wzorem do naśladowania. Posiada bogate doświadczenie jako badacz, praktyk współpracujący z czołowymi sportowcami na świecie. Na codzień stara się przełożyć wyniki publikowane w pracach naukowych na życie sportowca, również amatora
„Sports Nutrition – From Lab to Kitchen”
Książka składa się z 28 rozdziałów, które swoją treścią pokrywają w zasadzie wszystkie zagadnienia związane z dietetyką sportową. Co więcej, każdy z rozdziałów napisany jest przez wybitnego specjalistę w danej tematyce. Wśród nich znalazły się gwiazdy w świecie żywienia sportowców, do których zaliczyć możemy m.in. Louise Burke, Keith Baar, John Hawley, Ronald Maughan, Romain Meeusen, Stuar Phillips, Trent Stellingwerff, Mark Tarnopolsky czy Kevin Tipton. Zebranie tylu wybitnych fachowców na niecałych 200 stronach musiało obfitować w pigułkę wiedzy, której z całą pewnością nie powinniście przegapić.
W książce została poruszona tematyka żywienia przed, w trakcie oraz po wysiłku, suplementacji, wpływu żywienia na układ immunologiczny, specyficzną adaptację wysiłkową, a także popularnych strategii żywieniowych. Co prawda książka jest z 2010 roku, jednak wszystkie informacje jakie w niej znajdziemy pochodzą z silnie udokumentowanych badań, dzięki czemu do dnia dzisiejszego nie straciły nic na wartości. Poza publikacją wyników badań, które zostały przedstawione w prosty, bardzo przystępny sposób, w książce znajdziemy sporo praktycznych wskazówek. Na końcu książki krótko zostały omówione praktyczne aspekty żywienie w poszczególnych dyscyplinach sportu. Znajdziemy tam zalecenia do takich sportów jak pływanie, biegi na różnych dystansach, sporty drużynowe czy triathlon. To co niewątpliwie ułatwia przyswajanie wiedzy to ogromna ilość wykresów, diagramów i grafik, podsumowująca treści przytaczane w danym rozdziale.
Książka powinna stanowić obowiązkową pozycję w życiowej bibliografii każdej osoby, która zajmuje się żywieniem sportowców. Również sami zawodnicy, którym zależy na prawidłowej regeneracji oraz dopracowaniu żywienia do obciążeń treningowych i potrzeb swojej dyscypliny znajdą w niej coś dla siebie. Prosty język, najlepsi autorzy i mnóstwo wiedz w bardzo przystępnej cenie, więcej dodawać nie trzeba.