Część pierwsza (podstawowa) porusza zagadnienia m.in. z fizjologii i biochemii wysiłku, dostępności energii oraz składników odżywczych, mineralnych i witamin, ważnych w diecie sportowca. Zwraca również uwagę na kluczowe zagadnienia takie jak: nawodnienie, antyoksydanty w diecie oraz suplementy diety.
Natomiast część druga (rozszerzona) stworzona przez znanych Polskich praktyków (w tym, naszego dietetyka Mateusza Gawełczyka) odnosi się do konkretnych dyscyplin sportowych oraz aspektów, na które warto zwrócić uwagę podczas komponowania jadłospisów oraz edukowania naszych klientów/pacjentów.
Ponadto znajdziemy dużo teoretycznych, jak i praktycznych porad. W tym jaką strategię żywieniową i suplementacyjną zastosować u danego sportowca w zależności od okresu treningowego czy podczas startów. Zagadnienia dotyczą sportów wytrzymałościowych, siłowych oraz zespołowych. Także każdy znajdzie coś dla siebie.
Poza charakterystyką dyscyplin sportowych, znajdziemy tu zagadnienia z psychodietetyki, diet redukcyjnych, immunożywienia, diet roślinnych, wpływu diety na sen, przy schorzeniu PCOS oraz żywienia młodych sportowców.
Ponieważ jest to pierwszy e-book, który porusza najistotniejsze kwestie w dietetyce sportowej. W prosty sposób tłumaczy najtrudniejsze kwestie z praktycznego punktu widzenia.
Natomiast, jeżeli szukacie zagranicznych pozycji z dietetyki sportowej zapraszamy Was do recenzji tej książki.