Świeże zioła stanowią nieodłączny element naszej kuchni, pierwsze wzmianki na ich temat znaleziono w zapiskach z 4000 r p.n.e! Stanowią źródło zarówno witamin, jak i składników mineralnych oraz związków fenolowych. Ponadto jako dodatek do potraw wpływają na ich smak oraz zapach.
Koper ogrodowy – świetnie nadaję się do wielu potraw zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jego łagodny smak sprawia, iż idealnie komponuje się z wieloma posiłkami. Polecany jest osobom z problemami trawiennymi, zaburzeniami gospodarki lipidowej oraz podatnymi na stres. Ponieważ zawarte w nim substancje wpływają korzystnie na procesy trawienia oraz poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Ponadto wykazuje działanie przeciwbakteryjnie oraz antyoksydacyjne.
Bazylia – kojarzy nam się głównie z kuchnią włoską i pesto. Na co dzień może stanowić dodatek do wielu dań oraz past. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, wysoką zawartością witaminy K oraz flawonoidów. Co przyczynia się do tego, iż bazylia wykazuje działanie przeciwstarzeniowe.
Natka pietruszki – często gości na naszym stole jako dodatek do zup oraz dań głównych. Jej charakterystyczny zapach potrafi zdominować niejedną potrawę. Ze względu na dużą zawartość witaminy A oraz C i żelaza powinna stanowić nieodłączny element naszej diety. Ponadto korzystnie ciała na nasz układ trawienny oraz moczowy.
Mięta – jej orzeźwiający smak świetnie komponuje się z potrawami na słodko. Można z niej również przygotować napar. Działa przeciwskurczowo, przeciwwymiotnie oraz bakteriobójczo. Stosowana jest przy niestrawnościach i problemach żołądkowych. Wpływa również uspakajająco na nasz organizm.
Kolendra – stanowi podstawowy składnik kuchni azjatyckiej. Ma cytrynowo-gorzki smak, który często dominuje w potrawach. Wśród składników mineralnych wyróżniamy potas oraz wapń. Natomiast dominującymi witaminami jest wit. A, C oraz B2. Stosowana jest jako środek przeciwpasożytniczy oraz przeciwzapalny m.in. w chorobach stawów.
Tymianek – jest jednym z najstarszych ziół. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi oraz warzywami skrobiowymi i strączkowymi. Zawarty w nim tymol przyczynia się do lepszego trawienia oraz wykazuje działanie przeciwbakteryjne.
Rozmaryn – dominuje w kuchni śródziemnomorskiej. Jako dodatek do mięs spowalnia procesy utleniania chroniąc przed niekorzystnym zmianom oksydacyjnym. Wpływa korzystnie na układ krążenia oraz układ pokarmowy wspomagając procesy trawienia.