* w nawiasach podano wartość cukrów prostych lub tłuszczy nasyconych
Charakterystyka poszczególnych składników:
olej palmowy- jest to stały olej roślinny otrzymywany z olejowca gwinejskiego, zaraz po tłoczeniu zawiera wiele wartościowych składników tj. betakaroten, witaminę E i antyoksydanty, jednak w trakcie obróbki termicznej pozbawiany jest tych cennych właściwości, a blisko 50% jego składu stanowią kwasy tłuszczowe nasycone.
cukier trzcinowy-jest to cukier powstały z trzciny cukrowej, bez konieczności oddzielania melasy i kryształów. Jego indeks glikemiczny wynosi 87 i jest wyższy od sacharozy (68), czyli popularnego cukru stołowego. Cukier ten posiada tyle samo kalorii co biały cukier, a niewielka zawartość w nim minerałów na pewno nie może być powodem, aby określać go mianego zdrowszego. W batonikach występuje jako substancja słodząca.
olej słonecznikowy- jest to olej roślinny otrzymywany z nasion słonecznika. Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, nie należy go podgrzewać do temperatury powyżej 100 stopni Celcjusza. Jest on bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-6, których stosunek do Omega-3 wynosi >136:1. Kwasy tłuszczowe Omega-6 występują w zdecydowanie większej ilości w popularnych produktach spożywczych, a ich wysokie spożycie przy niedostatku kwasów tłuszczowych Omega-3 sprzyja rozwojowi nowotworów .
syrop glukozowy- jest to otrzymany z połączenia skrobi z wodą zagęszczony roztwór cukrów. W batonikach występuje jako substancja słodząca.
syrop maltozowy- jest to oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych- glukozy i maltozy oraz niskocząsteczkowych wielocukrów. Charakteryzuje go łagodna słodycz. W batonikach pełnią rolę substancji słodzącej oraz nadające określone cechy organoleptyczne.
glukoza- cukier prosty charakteryzujący się słodkim, nieco mniej intensywnym smakiem od sacharozy. Występuje naturalnie w żywności, jest jedynym paliwem dla mózgu. W batonikach pełni występuje jako substancja słodząca.
syrop cukru inwertowanego- roztwór cukrów prostych, charakteryzujący się jednakową liczbą cząsteczek glukozy i fruktozy. Służy do konserwacji owoców, charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem. W batonikach pełni występuje jako substancja słodząca.
syrop glokozowo-fruktozowy- jest to wodny roztwór glukozy i fruktozy pozyskiwany z kukurydzy przetwarzanej do skrobi kukurydzianej, a następnie do syropu z składającego się w 55% z glukozy, 42% fruktozy i 3% innych cukrów. Więcej informacji na temat tego syropu znajdziecie we wcześniejszym artykule. W batonikach występuje jako substancja słodząca.
syrop cukru skarmelizowanego- syrop powstający w wyniku ogrzewania sacharozy, pełni najczęściej rolę barwnika.
maltodekstryny- pozyskiwane w wyniki częściowej hydrolizy skrobi, są to złożone węglowodany charakteryzujące się wysokim indeksem glikemicznym, a więc bardzo szybko się wchłaniają, podnosząc poziom glukozy we krwi. Posiadają właściwości emulgujące, wypełniające, stabilizujące, sklejające, spulchniające, przedłużają świeżość,redukują słodycz, uwypuklają smak i zapach, opóźniają proces krystalizacji.
melasa cukru trzcinowego- produkt uboczny powstający podczas produkcji sacharozy, która stanowi jej 40%. W batonikach występuje jako substancja słodząca.
guma guar- naturalny zagęstnik pochodzenia roślinnego. Teoretycznie jest mało szkodliwa, ale może być powodem kłopotów żołądkowo-jelitowych.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że w powyższym zestawieniu wziąłem pod uwagę wyłącznie batoniki, które w ocenie przeciętnego polaka mogłyby uchodzić za „zdrowe”. Mimo tego, nie licząc dwóch batoników produkowanych przez niszowe firmy, w każdym znajdował się cukier lub substancja słodząca. W wielu z nich, substancje te występowały kilkakrotnie w różnych zestawieniach. Można w tym momencie zadać sobie jedno pytanie- czego oczekujemy od zdrowego batonika? Batoniki, jako grupa słodyczy, kojarzą nam się z czymś słodkim, przyjemnym, niektórym z nagrodą, innym z codziennym podjadaniem w drodze do/z pracy, a jeszcze innym chwilą zapomnienia w kolejce do kasy supermarkety, kiedy to sięgają po niego niemal odruchowo. Czy jednak ta słodycz, chwila zapomnienia, przyjemność i nagroda jednocześnie muszą odbijać się negatywnie na naszym zdrowiu? Czy musimy uzależniać nasz organizm od cukru? Nie musimy. Wystarczy, że będzie wybierać mądrze i świadomie. Świeże daktyle, suszone owoce, orzechy i nasiona, batoniki na bazie tych składników będą nie tylko słodkie, będą też dobrą przekąską w ciągu dnia, która poza dawką energii dostarczy nam jednocześnie szereg witamin i składników mineralnych, których tak bardzo brakuje w diecie przeciętnego polaka. Po przeczytaniu tego artykułu chciałbym, abyście kierowali się rozsądkiem, czytali etykiety i wybierali nie te produkty, które wyglądają na zdrowe bo mają świetne oldschoolowe opakowanie, ale te, które faktycznie zdrowe są. Unikaj produktów, nie tylko batoników, które zawierają omawiane przeze mnie powyżej składniki, a na pewno Twój organizm będzie Ci za to wdzięczny.