logologologologo
  • Strona główna
  • Oferta
    • Plany żywieniowe pod zdrowie
    • Plany żywieniowe pod sport
    • Konsultacje
    • Badania
  • Quiz
  • Szkolenia
  • Sklep
    • Moje konto
    • Koszyk
    • Zamówienie
  • Blog
  • Nasz Team
  • Kontakt
0
blog 36 80x80 - Test zdrowych batoników
Olej lniany, kokosowy, z ostropestu – czy warto?
27 kwietnia 2018
blog 38 80x80 - Test zdrowych batoników
Lekkim piórem dietetyka: jak zmotywować się do odchudzania?
27 kwietnia 2018

Test zdrowych batoników

27 kwietnia 2018
blog 37 - Test zdrowych batoników
Moda na bycie fit osiągnęła już chyba maksymalny poziom, a wraz z nią rynek fit-bio-eko produktów. Jak powszechnie wiadomo popyt ustala podaż, a omawianą modę z premedytacją wykorzystują producenci żywności. Opakowania przypominające te od produktów ekologicznych, gra słów zawierających EKO, BIO, FIT, powszechne wykorzystywanie naiwności konsumenta gwarantuje producentom odpowiednie zyski. Na pierwszy rzut oka produkt wydaje się zdrowy, nawet jeżeli nie ma na nim określeń eko czy bio to przecież batonik zbożowy, nie czekoladowy, nie toffi, tylko zbożowy, a zbożowy to przecież zdrowy. Pewnie nie raz każdy z was miał taki dylemat w sklepie, możliwe, że wielu z wyszło z niego zwycięsko, jednak grono tych osób jest napewno mniej liczne. Postanowiłem przyjrzeć się bliżej dostępnym batonikom w popularnych sklepach i zestawienie opublikować w niniejszym artykule. Jeżeli wydaje Ci się, że w batonikach uznawanych powszechnie za zdrowe nie znajduje się cukier oraz inne substancje, które można byłoby wyeliminować to po przeczytaniu artykułu do końca możesz się nieco rozczarować.
 Ogólną zasadą w zakresie deklaracji składu jest wymienianie poszczególnych składników produktu w porządku malejącym według ich masy ustalonej w chwili ich użycia do wytworzenia produktu. Oznacza to, że kiedy spojrzymy na etykietę, składniki użyte do produkcji danego artykułu wymieniane są w kolejności od występującej w największej ilości do najmniejszej. Niestety można spotkać na rynku wiele produktów, których skład zaczyna się od cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Pierwszym działaniem z naszej strony powinno być unikanie produktów, które na pierwszych trzech miejscach mają wymieniony cukier lub jego zamiennik. Oczywiście zasada ta nie będzie obowiązywała w momencie, kiedy poszukujemy cukru lub innej substancji słodzącej. Oglądając ofertę batoników dostępnych w okolicznych sklepach zauważyłem, że najczęściej występującym w batonikach składnikiem jest cukier lub inna substancja słodząca. To w pewien sposób tłumaczy dlaczego nasze społeczeństwo jest coraz grubsze, a pod względem dzieci z nadwagą i otyłością wyprzedziliśmy już naszych zachodnich sąsiadów. Pocieszający jest fakt wejścia w życie ustawy zakazującej sprzedaży śmieciowego jedzenia w szkołach. Sam jestem ciekawy czy przyniesie to jakiekolwiek zmiany. Niemniej jednak sprawdźmy co składa się na tak lubiane przez nas batoniki.
blog 37a 338x500 - Test zdrowych batoników
blog 37b 450x500 - Test zdrowych batoników

* w nawiasach podano wartość cukrów prostych lub tłuszczy nasyconych

Charakterystyka poszczególnych składników:

  • olej palmowy- jest to stały olej roślinny otrzymywany z olejowca gwinejskiego, zaraz po tłoczeniu zawiera wiele wartościowych składników tj. betakaroten, witaminę E i antyoksydanty, jednak w trakcie obróbki termicznej pozbawiany jest tych cennych właściwości, a blisko 50% jego składu stanowią kwasy tłuszczowe nasycone.

  • cukier trzcinowy-jest to cukier powstały z trzciny cukrowej, bez konieczności oddzielania melasy i kryształów. Jego indeks glikemiczny wynosi 87 i jest wyższy od sacharozy (68), czyli popularnego cukru stołowego. Cukier ten posiada tyle samo kalorii co biały cukier, a niewielka zawartość w nim minerałów na pewno nie może być powodem, aby określać go mianego zdrowszego. W batonikach występuje jako substancja słodząca.

  • olej słonecznikowy- jest to olej roślinny otrzymywany z nasion słonecznika. Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, nie należy go podgrzewać do temperatury powyżej 100 stopni Celcjusza. Jest on bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-6, których stosunek do Omega-3 wynosi >136:1. Kwasy tłuszczowe Omega-6 występują w zdecydowanie większej ilości w popularnych produktach spożywczych, a ich wysokie spożycie przy niedostatku kwasów tłuszczowych Omega-3 sprzyja rozwojowi nowotworów .

  • syrop glukozowy- jest to otrzymany z połączenia skrobi z wodą zagęszczony roztwór cukrów. W batonikach występuje jako substancja słodząca.

  • syrop maltozowy- jest to oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych- glukozy i maltozy oraz niskocząsteczkowych wielocukrów. Charakteryzuje go łagodna słodycz. W batonikach pełnią rolę substancji słodzącej oraz nadające określone cechy organoleptyczne.

  • glukoza- cukier prosty charakteryzujący się słodkim, nieco mniej intensywnym smakiem od sacharozy. Występuje naturalnie w żywności, jest jedynym paliwem dla mózgu. W batonikach pełni występuje jako substancja słodząca.

  • syrop cukru inwertowanego- roztwór cukrów prostych, charakteryzujący się jednakową liczbą cząsteczek glukozy i fruktozy. Służy do konserwacji owoców, charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem. W batonikach pełni występuje jako substancja słodząca.

  • syrop glokozowo-fruktozowy- jest to wodny roztwór glukozy i fruktozy pozyskiwany z kukurydzy przetwarzanej do skrobi kukurydzianej, a następnie do syropu z składającego się w 55% z glukozy, 42% fruktozy i 3% innych cukrów. Więcej informacji na temat tego syropu znajdziecie we wcześniejszym artykule. W batonikach występuje jako substancja słodząca.

  • syrop cukru skarmelizowanego- syrop powstający w wyniku ogrzewania sacharozy, pełni najczęściej rolę barwnika.

  • maltodekstryny- pozyskiwane w wyniki częściowej hydrolizy skrobi, są to złożone węglowodany charakteryzujące się wysokim indeksem glikemicznym, a więc bardzo szybko się wchłaniają, podnosząc poziom glukozy we krwi. Posiadają właściwości emulgujące, wypełniające, stabilizujące, sklejające, spulchniające, przedłużają świeżość,redukują słodycz, uwypuklają smak i zapach, opóźniają proces krystalizacji.

  • melasa cukru trzcinowego- produkt uboczny powstający podczas produkcji sacharozy, która stanowi jej 40%. W batonikach występuje jako substancja słodząca.

  • guma guar- naturalny zagęstnik pochodzenia roślinnego. Teoretycznie jest mało szkodliwa, ale może być powodem kłopotów żołądkowo-jelitowych.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że w powyższym zestawieniu wziąłem pod uwagę wyłącznie batoniki, które w ocenie przeciętnego polaka mogłyby uchodzić za „zdrowe”. Mimo tego, nie licząc dwóch batoników produkowanych przez niszowe firmy, w każdym znajdował się cukier lub substancja słodząca. W wielu z nich, substancje te występowały kilkakrotnie w różnych zestawieniach. Można w tym momencie zadać sobie jedno pytanie- czego oczekujemy od zdrowego batonika? Batoniki, jako grupa słodyczy, kojarzą nam się z czymś słodkim, przyjemnym, niektórym z nagrodą, innym z codziennym podjadaniem w drodze do/z pracy, a jeszcze innym chwilą zapomnienia w kolejce do kasy supermarkety, kiedy to sięgają po niego niemal odruchowo. Czy jednak ta słodycz, chwila zapomnienia, przyjemność i nagroda jednocześnie muszą odbijać się negatywnie na naszym zdrowiu? Czy musimy uzależniać nasz organizm od cukru? Nie musimy. Wystarczy, że będzie wybierać mądrze i świadomie. Świeże daktyle, suszone owoce, orzechy i nasiona, batoniki na bazie tych składników będą nie tylko słodkie, będą też dobrą przekąską w ciągu dnia, która poza dawką energii dostarczy nam jednocześnie szereg witamin i składników mineralnych, których tak bardzo brakuje w diecie przeciętnego polaka. Po przeczytaniu tego artykułu chciałbym, abyście kierowali się rozsądkiem, czytali etykiety i wybierali nie te produkty, które wyglądają na zdrowe bo mają świetne oldschoolowe opakowanie, ale te, które faktycznie zdrowe są. Unikaj produktów, nie tylko batoników, które zawierają omawiane przeze mnie powyżej składniki, a na pewno Twój organizm będzie Ci za to wdzięczny.

Udostępnij
0

Powiązane wpisy

5 POMYSŁÓW NA CIASTKA RYŻOWE
13 lutego 2019

5 pomysłów na ciastka ryżowe


Czytaj dalej
zdrowy fast food - czyli burger w 3 odmianach
13 lutego 2019

Zdrowy fast food – czyli burger w 3 odmianach


Czytaj dalej
Kopia Szablon do zdjęcia do bloga NIE DO EDYCJI 5 - Jak w sposób naturalny podnieść poziom testosteronu u mężczyzn?
5 lutego 2019

Jak w sposób naturalny podnieść poziom testosteronu u mężczyzn?


Czytaj dalej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • 5 POMYSŁÓW NA CIASTKA RYŻOWE0
    5 pomysłów na ciastka ryżowe
    13 lutego 2019
  • zdrowy fast food - czyli burger w 3 odmianach0
    Zdrowy fast food – czyli burger w 3 odmianach
    13 lutego 2019
  • Kopia Szablon do zdjęcia do bloga NIE DO EDYCJI 5 80x80 - Jak w sposób naturalny podnieść poziom testosteronu u mężczyzn?0
    Jak w sposób naturalny podnieść poziom testosteronu u mężczyzn?
    5 lutego 2019
  • tarczyca zdj gł 80x80 - 5 rzeczy, które musisz wiedzieć o diecie w tarczycy0
    5 rzeczy, które musisz wiedzieć o diecie w tarczycy
    31 stycznia 2019
  • 5 PRZEKĄSEK DO ZABRANIA W SKAŁY0
    5 przekąsek do zabrania w skały
    30 stycznia 2019

Społeczności

  • Zobacz profil CEZiSteam’ na Facebook
  • Zobacz profil CEiS6’ na Twitter
  • Zobacz profil CEZiSteam’ na Instagram

Tagi

aktywność fizyczna anna falisz badania Bartłomiej Dorożyński bóle brzucha cezis dieta dietetyk dietetyk kliniczny dietetyk sportowy energia fitness gluten hokej IBS jedzenie kolarstwo książka kulturystyka Marcin Magiera mateusz gawełczyk nawodnienie odchudzanie paleodieta piłka nożna problemy żołądkowo-jelitowe pływanie racjonalne odżywianie recenzja siatkówka sport sportowcy suplementacja syrop glukozowo-fruktozowy testosteron trening trening jelita tłuszcze weganizm wegetarianizm wodorowęglany zdrowie śniadania śniadanie żywienie

Gdzie jesteśmy?

Katowice
ul. Kościuszki 55/2

robotics home footerline


Regulamin
Polityka prywatności

Facebook

Na skróty

  • Plan pod ZDROWIE
  • Plan pod SPORT
  • Konsultacje
  • Badania
  • Produkty
  • Blog
  • O nas

Kontakt

Mateusz Gawełczyk
531 986 031
m.gawelczyk@cezis.pl

Marcin Magiera
517 654 437
m.magiera@cezis.pl

Anna Falisz
516 451 951
a.falisz@cezis.pl

© 2018 Cezis. Wszelkie prawa zastrzeżone | Realizacja: DB Elite Team