Sok z buraka odnosi status antyoksydantów w organizmie (Wootton-Beard P. C. i wsp., 2011) co niewątpliwie pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Ponadto sok ten zmniejsza ciśnienie skurczowe i rozkurczowe u osób z prawidłowymi jego wartościami (Coles L.T. i wsp., 2012; Hobbs D.A. i wsp., 2012). Azotany, po przekształceniu do tlenku azotu wpływają relaksująca na mięśniówkę naczyń krwionośnych, czego efektem jest spadek ciśnienia tętniczego krwi. Rezultaty te wskazują na potencjalne zastosowanie suplementacji sokiem z buraka u osób z nadciśnieniem tętniczym jako metodę wspierającą leczenie, jak również w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Obniżenie ciśnienia skurczowego o 5 mm Hg, jakie obserwuje się w większości wyników badań może obniżyć śmiertelność z powodu udaru o 14% i o 9% z powodu choroby niedokrwiennej serca (Chobanian A.V. i wsp., 2003).
Brak pozytywnych efektów
W badaniu wioślarzy poddanych próbie na 2000 m nie uzyskano znaczącej poprawy wyników po spożyciu soku z buraka zawierającego 8,4 mmol NO3– (Hoon M.W. i wsp., 2014). Również w innej próbie, tym razem na kolarzach nie wykazano wpływu soku z buraka na poprawę wyniku w porównaniu do grupy kontrolnej. W badaniu tym 24 kolarzy obu płci uczestniczyło w symulacji jazdy indywidualnej na czas (29,35 km/43,83 km odpowiednio dla kobiet i mężczyzn), którą łącznie pokonywali 4 razy losowo otrzymując wcześniej 3 mg kofeiny/kg masy ciała, sok z buraka o zawartości 8,4 mmol NO3–, sok z buraka + kofeinę lub placebo. W próbach po spożyciu kofeiny lub kofeiny z sokiem z buraka zawodnicy osiągali lepsze wyniki niż po spożyciu samego soku z buraka lub placebo, pomiędzy którymi nie wykazano żadnej różnicy (Lane S.C. i wsp., 2013). W związku z czym nie zanotowano ergogenicznego wpływu soku z buraka na wydolność. Kolejnym badaniem nie potwierdzającym pozytywnego wpływu soku z buraka na wydolność jest badanie Wilkersona wraz z zespołem, którzy sprawdzali jego wpływ na wynik jazdy indywidualnej na czas na odcinku 50 mil. Podczas tego badania nie odnotowano statystycznie istotnej różnicy pomiędzy próbą badaną, a kontrolną. Również nie zanotowano wpływu suplementacji sokiem z buraka u kajakarzy poddanych powtarzanym sprintom oraz 1 kilometrowemu odcinkowi na czas po spożyciu soku z buraka ( 8 mmol NO3–) vs. placebo (Muggeridge D.J. i wsp., 2013). Pojedyncza dawka soku z buraka zawierającego 8,7 mmol NO3–, nie wykazała również żadnego wpływu na generowaną moc i osiągane tętno u kolarzy, w porównaniu do grupy stosującej placebo (Cermak N.M. i wsp., 2012).
W badaniu na grupie zdrowych, aktywnych mężczyzn wykazano zmniejszenie ciśnienia skurczowego, konsumpcji tlenu oraz wzrost czasu trwania wysiłku do zmęczenia podczas chodu oraz dwóch prób biegowych o różnej intensywności po zastosowaniu 6-dniowej suplementacji soku z buraka (Lansley K.E. i wsp., 2011). Ciekawe wyniki wykazało badanie Pinna z zespołem, którzy w badaniu pływaków masters wykazali obniżenie całkowitego kosztu energetycznego wysiłku oraz wzrost ilości pracy wykonanej w zakresie beztlenowym, przy spożywaniu soku z buraka w ilości 0,5 l dziennie zawierającego 5,5 mmol NO3–. W badaniu kolarzy w warunkach hipoksji uzyskano znaczącą poprawę wyniku jazdy na czas po zastosowaniu suplementacji sokiem z buraka (Muggeridge D. i wsp., 2013).
Włączenie świeżo wyciskanego soku z buraka do diety jest zalecane zarówno dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze, zdrowych osób jako profilaktyka prozdrowotna jak i sportowców. Nawet jeżeli nie posiadasz w domu sokowirówki, spożywanie całych buraków również przyniesie korzystne efekty, co pokazało badanie Murphy’ego z zespołem, gdzie biegacze po spożyciu pieczonych buraków uzyskiwali szybszą prędkość biegu o ok. 0,4 km/h w próbie na dystansie 5 km.
Źródła