Dieta niskosalicylanowa
5 lutego 20205 pomysłów na wegetariańską kolację
11 lutego 2020
Podcast możesz posłuchać:
Gościem 21 odcinka podcastu Zaplecze Sportu jest Łukasz Jaśkiewicz- dietetyk sportowy, który przez wiele lat współtworzył Akademię Dietetyki Sportowej, a także jest założycielem Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej. Z Łukaszem znamy się już kilka dobrych lat i bardzo cenię go jako specjalistę w swoich fachu. Jak każdego gościa również Łukasza pytam o jego początki w sporcie oraz dietetyce. Ponadto rozmawiamy o zawodzie dietetyka sportowego, nowinkach na rynku usług dietetycznych i potencjalnych zagrożeniach. Ponadto wskazujemy jakie najczęściej obserwujemy luki w wiedzy wśród młodych dietetyków sportowych. Łukasz zdradza nam nad czym będzie skupiał swoje działania w przyszłości jako Polskie Centrum Dietetyki Sportowej oraz ogłasza powstanie nowego podcastu. Zapraszam na Zaplecze.
Łukasz Jaśkiewicz- dietetyk sportowy. Współpracuje zarówno ze sportowcami, ale przede wszystkim pomaga osobom trenującym na poziomie amatorskim. Wyznający zasadę pracy i kształcenia w myśl ”Od teorii do praktyki”. Absolwent kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz kierunku Dietetyka w Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Edukację zdobywał również w Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie (Wychowanie Fizyczne).
Jest współautorem rozdziału pt. „Suplementacja w sporcie” w książce akademickiej „Dietetyka Sportowa” (PZWL, 2019). Na co dzień sportowiec – amator trenujący biegi na 400m. Obecnie doktorant w Zakładzie Bioenergetyki i Żywienia AWFiS w Gdańsku.
Polskie Centrum Dietetyki Sportowej
Instagram
FB