Zdrowy fast food – czyli burger w 3
odmianach
Z roku na rok spożycie żywności
typu fast food w Polsce wzrasta. Według badań spożycie fast foodów
w 2009 roku wynosiło – 34%, natomiast w 2012 roku – 44%, co
daje nam aż 10% wzrost na przestrzeni 3 lat.
Co kryją w sobie fast foody, które
możemy zakupić w znanych sieciach restauracyjnych? Bardzo duże
ilości sodu i nasyconych kwasów tłuszczowych typu „trans”oraz
substancje takie jak: akrylamid, syrop wysokofruktozowy, ftalany,
glutaminian sodu, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – co
to dla nas oznacza? Zwiększone ryzyko występowania chorób układu
sercowo-naczyniowego, chorób nowotworowych, chorób bakteryjnych
oraz wystąpienia cukrzycy typu 2.
Dlatego, mamy dla Was świetną
alternatywę, którą możecie przygotować sami w domu, znajdziesz
tutaj przepisy zarówno dla osób, które są zwolennikami wołowiny,
drobiu czy dań wegetariańskich:
Oto zdrowy fast food – czyli burger w
3 odmianach:
Burger wołowy:
Składniki:
- bułka grahamka – 1 sztuka
- mielone mięso wołowe z polędwicy – 100g
- pomidor – 60g
- papryka żółta – 40g
- cebula czerwona – 30g
- jogurt naturalny – 1 łyżka
- sałata – 2 liście
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- oregano
Sposób przygotowania:
- Mięso przypraw solą i pieprzem i uformuj kotlety.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem, skrop oliwą i ułóż na niej kotlety.
- Następnie upiecz mięso w piekarniku.
- Warzywa pokrój w plastry (2 plasterki pomidora, pozostałą część użyć do sosu).
- Bułki podgrzej na suchej patelni grillowej.
- Pozostałą część pomidora posiekaj, dodaj czosnek i oregano. Zmiksuj blenderem i dodaj łyżkę jogurtu.
- Upieczone mięso wyłóż do bułek, dodaj warzywa i sos.
Burger drobiowy
Składniki:
- bułka pełnoziarnista – 1
sztuka
- mielone mięso z piersi z kurczaka
– 100g
- suszone pomidory – 3 sztuki
- papryka czerwona – 40 g
- awokado – 30g
- sałata – 2 liście
- szczypiorek – 1 łyżka
- kolendra – 1 łyżeczka
- czosnek – 1 ząbek
- zioła prowansalskie – 0,5
łyżeczki
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
Sposób przygotowania:
- Do mięsa dodajemy posiekaną –
kolendrę, szczypiorek, suszone pomidory, a następnie doprawiamy
ziołami, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
całość dokładnie mieszamy.
- Dłonie zwilżamy wodą i
formujemy kotleciki, grillujemy 2-3 minuty z obu stron na patelni
grillowej.
- Awokado i paprykę kroimy.
- Bułkę przekrawamy na pół i
dodajemy gotowe mięso oraz paprykę, awokado i sałatę.
Sposób przygotowania:
- Do mięsa dodajemy posiekaną –
kolendrę, szczypiorek, suszone pomidory, a następnie doprawiamy
ziołami, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
całość dokładnie mieszamy.
- Dłonie zwilżamy wodą i
formujemy kotleciki, grillujemy 2-3 minuty z obu stron na patelni
grillowej.
- Awokado i paprykę kroimy.
- Bułkę przekrawamy na pół i
dodajemy gotowe mięso oraz paprykę, awokado i sałatę.
Wegetariański burger z soczewicą
Składniki:
- bułka grahamka – 1 sztuka
- czerwona soczewica – 60g
- jaja kurze – 1 sztuka
- cebula – 30g
- marchew – 40g
- jogurt naturalny – 2 łyżki
- czosnek – 1 ząbek
- płatki owsiane – 1 łyżka
- pestki dyni – 1 łyżka
- nasiona słonecznika – 1 łyżka
- sałata – 2 liście
- kolendra – 4 listki
- curry – 0,5 łyżeczki
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
Sposób przygotowania:
- Soczewicę opłukać dokładnie
pod bieżącą wodą, a następnie wsypać do garnka z gotującą
się wodą i gotować na małym ogniu przez 10 min. Ugotowaną
soczewicę dokładnie odsączyć z wody na sicie i wystudzić.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
- Na patelni rozgrzać oliwę dodać
pokrojoną cebulę, startą marchewkę i podsmażyć, aż warzywa
zmiękną.
- Podsmażoną cebulę i marchewkę
przełożyć do soczewicy. Dodać pestki dyni, słonecznik, płatki
owsiane, posiekaną kolendrę, przyprawy (sól, pieprz, curry),
jajko i dokładnie wymieszać.
- Blachę do pieczenia wyłożyć
papierem, łyżką nakładać masę formując kotlety.
- Blachę z kotletami wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 min.
- Przygotować sos z jogurtu i
przeciśniętego przez praskę czosnku.
- Upieczone kotlety podawać w bułce
z sałatą i sosem.
Zdrowy fast food – czyli burger w 3
odmianach, może stanowić świetną alternatywę na zbliżającą
się kolację walentynkową, wykorzystaj to i zaskocz bliską Ci
osobę!