Niezależnie od tego musimy pamiętać przede wszystkim o nawodnieniu. Woda powinna stanowić podstawę spożywanych płynów. Oczywiście do dobowego bilansu wliczamy też inne napoje tj. herbata lub kawa, które mogą świetnie sprawdzić się w górskim otoczeniu. W tym przypadku również możemy postawić na izotoniki, które będą zarówno nawadniać, jak i dostarczać nam cennych elektrolitów.
Natomiast odpowiednie żywienie na szlaku zapewni nam dodatkowe paliwo do pokonywania kolejnych kilometrów. Musi pamiętać o odpowiednim doborze produktów spożywczych. Przede wszystkim powinniśmy stawiać na te, które nie psują się szybko, zajmują mało miejsca i są stosunkowo gęste energetycznie. Przykładowo: batony energetyczne oraz proteinowe, mix suszonych owoców z orzechami, żele energetyczne, czy nawet gorzka czekolada.
Oczywiście nie mogłoby tu zabraknąć kanapek z dodatkiem sera, szynki, hummusu, warzyw, etc., które zjemy na pierwszych odcinkach pokonywanej trasy, ponieważ wysoka temperatura sprzyja psuciu się takich potraw. Również możemy na drogę zabrać ze sobą różnego rodzaju placuszki, tortille, owoce czy rice cake’s, które są również syte i dadzą nam energii podczas pieszej wędrówki.
Oczywiście taka wyprawa wymaga od nas odpowiedniego sprzętu, dużo energii oraz siły. Dlatego warto wcześniej oszacować wydatek energetyczny, który nas będzie czekał. Powinniśmy stawiać na produkty wysokobiałkowe oraz oparte na węglowodanach złożonych. Na dłuższe wyprawy warto stawiać na różnego rodzaju żywność liofilizowaną, suche produkty oraz przekąski. Powinniśmy unikać produktów, które są pakowane w ciężkie puszki oraz słoiki, aby nie przeciążać naszych plecaków.
Po całym dniu wędrówki warto przygotować sobie ciepły posiłek. Dlatego możemy ze sobą zabrać produkty typu instant, tj. kasza manna, kuskus, płatki owsiane, makaron instant, czy ryż. Nie zapominajmy o przyprawach, wiele gotowych potraw jest mdłych w smaku, dlatego warto w nie wzbogacić nasz posiłek. Dodatkowo możemy postawić na zupy, które przygotujemy z gotowych mieszanek. Potrawy liofilizowane, mimo iż nie należą do najtańszych alternatyw warto w nie zainwestować, ze względu na skład, lekkość opakowania oraz szybkość przygotowania wartościowego posiłku. Aby dostarczyć dodatkowych witamin możemy zabrać ze sobą warzywa, tutaj idealnie sprawdzi się marchew (warto wcześniej ją obrać i pokroić na mniejsze kawałki), ale podobnie jak kanapki lepiej spożyć ją w 1 dzień wyprawy.
Planując kilku dniową wędrówkę, nie jesteśmy w stanie zabrać ze sobą wystarczającej ilości wody. Dlatego w tym przypadku powinniśmy zaopatrzyć się w przenośne filtry do wody (w postaci rurki), czy tabletek do oczyszczania wody.
Podsumowując na górskim szlaku powinniśmy pamiętać przede wszystkich o nawodnieniu oraz odpowiedniej podaży energii. Aby uniknąć problemów żołądkowo-jelitowych stawiajmy na sprawdzone produkty/potrawy. Dbajmy o higienę i warunki przechowywania potraw. Na początku wędrówki stawiaj na produkty, które są świeże i łatwo się psują. W dalszej podróży opieraj żywienie na suszonych produktach oraz żywności typu instant.